Letošní Pulitzerova cena za beletrii pro Colsona Whiteheada

/ Tomáš Weiss

Hlásí světové agentury v rubrikách kultura hned od včerejška, kdy za knihu Underground Railroad získal jednu z nejprestižnějších cen světa - Pulitzer prize - za rok 2017  - dredatý Američan, autor šesti knih,  Corson Whitehead (1969). Za tuto knihu už získal i Národní cenu za literaturu.
Hlásí světové agentury v rubrikách kultura hned od včerejška, kdy za knihu Underground Railroad získal jednu z nejprestižnějších cen světa - Pulitzer prize - za rok 2017 - dredatý Američan, autor šesti knih, Corson Whitehead (1969). Za tuto knihu už získal i Národní cenu za literaturu.

Podzemní železnice byl krycí název sítě tajných cest, bezpečných domů a útočišť, které využívali  v první polovině 19. století otroci při útěku z jihu do svobodných států Unie na severu USA a do Kanady. Román pojednává o jednom takovém útěku a pronásledování.

Tohle o knize píše vydavatel:

Hrdinka Cora je otrokyní na bavlníkové plantáži v Georgii. Život tam je peklem pro všechny otroky, ale na Coru jakoby si zvlášť zasednul. Vyobcovaná je i ze středu rodilých Afričanů. Když ji Ceasar, otrok, který nedávno přijel z plantáží ve Virginii, vypráví o Podzemní železnici, rozhodnou se pro riskantní útěk. Ten ale neprobíhá podle plánu - Cora zabije mladého bělocha, který se je snaží chytit. A tak začíná řetěz útěků, schovávání se a pronásledování.

Podobně jako hrdina Gulliverových cest, i Cora objevuje na každé etapě své cesty nové světy - její útěk je odyseou v čase i prostoru. A navíc, jak Whitehead bravurně vyvolává atmosféru hrůzy a strachu černochů v období před Občanskou válkou, román se nenápadně mění v ságu o Americe: od nelidského kšeftu s Afričany až po nesplněné přísliby současnosti. Stává se tak vlastně nejen dobrodružstvím o útěku jedné ženy, ale i meditací o amerických dějinách.

 

Další články

V roce 1956 vydal ve svém nakladatelství Lawrence Ferlinghetti básnickou sbírku Kvílení od Allena Ginsberga - a dostal se s ní až k soudu. Těch asi 650 kusů básniček způsobilo hotovou revoluci. Jak už to tak bývá - kdyby byli bývali puritáni mlčeli...jenže...
Aktuality

Před 20 lety zemřel Allen Ginsberg - ten, co uměl v poezii hlasitě zakvílet

V roce 1956 vydal ve svém nakladatelství Lawrence Ferlinghetti básnickou sbírku Kvílení od Allena Ginsberga - a dostal se s ní až k soudu. Těch asi 650 kusů básniček způsobilo hotovou revoluci. Jak už to tak bývá - kdyby byli bývali puritáni mlčeli...jenže...
 | Tomáš Weiss
Mohl je oslavit 12. března 2017. To se totiž před devadesáti pěti lety narodil v městečku Lowell ve státě Massachusetts. Mohl si dát sklenku červeného a posedět s lidmi. Mohl říct, jak moc se mu nelíbí filmové zpracování Na cestě. Mohl ten večer napsat báseň. Třeba o nešťastné Americe, která si popletla mesiáše s showmanem, který taky sepsal několik knih -  o tom, jak zbohatnout rychle a bezohledně.
Aktuality

Že by se Kerouac nemohl nikdy dožít 95 let?

Mohl je oslavit 12. března 2017. To se totiž před devadesáti pěti lety narodil v městečku Lowell ve státě Massachusetts. Mohl si dát sklenku červeného a posedět s lidmi. Mohl říct, jak moc se mu nelíbí filmové zpracování Na cestě. Mohl ten večer napsat báseň. Třeba o nešťastné Americe, která si popletla mesiáše s showmanem, který taky sepsal několik knih - o tom, jak zbohatnout rychle a bezohledně.
 | Tomáš Weiss
Americký spisovatel je narozen 3. února 1947. Česky mu už vyšlo deset knih. Většinou je to s jeho čtenáři tak: buď celkem nezájem nebo celoživotní nadšení a adorace.  31.ledna 2017 vyšel jeho nový, 900 stránkový román  "4 3 2 1".
Aktuality

4 3 2 1 - Paul Auster slaví 70

Americký spisovatel je narozen 3. února 1947. Česky mu už vyšlo deset knih. Většinou je to s jeho čtenáři tak: buď celkem nezájem nebo celoživotní nadšení a adorace. 31.ledna 2017 vyšel jeho nový, 900 stránkový román "4 3 2 1".