Tomáš Pěkný - Historie Židů v ...

Historie Židů v Čechách a na Moravě

Nakladatel: Sefer 2001
Rozebráno
324 Kč
pohlídat

Anotace

Druhé přepracované vydání úspěšného titulu, mapujícího historické osudy židovského národa na území českého (československého) státu od jejich příchodu někdy v 9. století až po novodobé tragické vyústění jejich evropského přítomnosti. Mimo chronologického sledu událostí ovšem kniha obsahuje také židovské reálie - svátky, Tóra, synagogy, obec apod.

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Historie Židů v Čechách a na moravě

(...) Tomáš Pěkný (1943) se ve svém po mnoho let vznikajícím (první verze vyšla ještě v samizdatu) díle HISTORIE ŽIDŮ V ČECHÁCH A NA MORAVĚ (druhé, opravené a pře pracované oficiální vydání připravilo opět nakladatelství Sefer) pokusil shromáždit mnohdy roztroušené i chybějící informace a umožnit tak první krok k vlastní české reflexi nad historickým vývojem vztahů k Židům, k reflexi, která je nezbytná nejen z hlediska obecně lidského, ale také i z hlediska tzv. české otázky. Se židovstvím i lidstvím, jak známo už od dob Masarykových, totiž tato otázka souvisí.

Povedená kniha, která svědčí proti nám

(...) Jde vlastně o malou židovskou encyklopedii, v níž se čtenáři dozvědí mnohé o judaismu i o židovském osídlení naší planety. (...) Pěkný vysvětluje judaismus nikoliv jako náboženství, ale jako "způsob života", který neodděluje profánní a sakrální otázky života, tedy prvky etické od prvků náboženských. Pokračuje popisem "smlouvy obřezání", výkladem židovských svátků a tradičního židovského školství. Seznamuje čtenáře s tím, kdo jsou Sefardové a kdo Aškenázové, kdy bujely pogromy, čím se Židé živili, kde se zakládala židovská sídliště.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Historie Židů v Čechách a na Moravě
Autor:
Pěkný, Tomáš
Nakladatel:
Sefer
EAN:
9788085924336
ISBN:
80-85924-33-1
Doporučená prodejní cena:
360 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 702 stran, česky
Rozměry:
13 × 20 cm
Rok vydání:
2001 (1. vydání)