Martin Amis - Peníze

Peníze

Nakladatel: Volvox Globator 2001
Rozebráno
404 Kč
pohlídat

Anotace

Kniha slavného syna slavného otce je jakýmsi unikátním dopisem na rozloučenou. Její hrdina John Self je nemravným dědicem hamburgerové kultury, vzývající peníze a vše, co s nimi souvisí, jako pozvánku do světa vyvolených. Trpká realita se zde zjevuje v podobě bezúčelného násilí, zvráceného chtíče či nekonečného vydělávání peněz jako jediného smyslu...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Živel v peněžence

(...) V románu Peníze Martin Amis prokázal neobyčejný vzhled do reality světa sklonku 20. století a fungování moderní společnosti se mu podařilo zachytit v úžasné šíři i hloubce. Tato kniha se může směle řadit mezi nejlepší díla současné britské prózy.

Kumulace smrtelných hříchů v románu Martina Amise

(...) Zesílený autorský odstup, s nímž Amis vnímá svého prachatého ťulpase se zažívacími, opileckými a sexuálními problémy, se tak stává hlavním satirickým nástrojem textu, a proto komično knihy vyrůstá spíš ze situací než z jazyka. Tím však autorovi neupírejme zásluhy stylistické. V románu Peníze totiž dosud nejpřesvědčivěji předvedl expresivitu výrazu, v němž sice občas zakopne o přebytečné, nicméně tady koncertuje revolučnost a neobvyklost jeho metafor, šťavnatost nových slovních kombinací posvěcených na idiom, s jejichž pomocí Amis zhmotňuje blábolení populární kultury do nových mýtů.

Peníze až především

(...) Navzdory názvu není román jen zpovědí o nevyzpytatelné moci peněz, ale i studií o závislosti, pádu a citové vyprahlosti. Ačkoli se děj odehrává začátkem osmdesátých let 20. století, je forma spontánní výpovědi s četnými hovorovými výrazy a vulgarismy jen zástěrkou pro nadčasový, pečlivě zkonstruovaný románový text.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Peníze
Autor:
Amis, Martin
Nakladatel:
Volvox Globator
Edice:
Arkáda
EAN:
9788072074532
ISBN:
80-7207-453-9
Doporučená prodejní cena:
449 Kč
Originál:
Money
Překlad:
Pourová, Věra
Popis:
1× kniha, vázaná, 388 stran, česky
Rozměry:
14 × 20,5 cm
Rok vydání:
2001