Ian McEwan - První láska, ...

První láska, poslední pomazání

Nakladatel: Volvox Globator 2004
První láska, poslední pomazání

První láska, poslední pomazání

224 Kč
Rozebráno
224 Kč
pohlídat
Rozebráno
198 Kč
pohlídat

Anotace

McEwanova kniha, oceněná cenou Somerseta Maughama, se v povídkové formě poněkud lyrickým způsobem vypořádává s řadou tabuizovaných témat, jakými jsou kupříkladu sexuální zneužívání či incest, a ukazuje svět v jeho často kruté a tragické podobě. Hrdiny jedné z nejlepších autorových knih jsou lidé nacházející se na okraji lidské společnosti, jejich...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení
Toto byla první McEwanova kniha, kterou jsem si přečetla a popravdě jsem jí byla dost překvapena - nejen tím, jak dobře je napsaná, ale i tím, jak dokonale si autor pohrává s mými city - ať negativními či pozitivními... Opravdu nesmírně působivé.

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Jak začínal autor Pokání

Čtenáři nedotčení McEwanovou ranou tvorbou mají díky povídkové sbírce První láska, poslední pomazání možnost poznat jednoho z nejlepších současných britských prozaiků v úplně jiném světle. Povídkám nechybí autorův charakteristický vypravěčský talent, ale tematicky překračují hranici „normálnosti“.
Celá recenze

Děti a cosi temného

(...) Debut je to velmi zdařilý, McEwan jako by dokázal výborně vyvážit řád vyvěrající z tradice anglické literatury a vlastní talent a obsese. (...) V neposlední řadě má McEwan schopnost evokovat prostředí, především nevábnou městskou periférii, a i když někdy pointuje přece jen trochu křečovitě a nadbytečně, je dobře, že nyní máme možnost tyto povídky číst.

K přečtení

(...) Již v těchto raných povídkách (do češtiny je přeložil Ladislav Šenkyřík) lze rozpoznat hlavní témata a motivy McEwanovy tvorby: temnou podvojnost lidských tužeb, zvláště sexuálních, jež jsou dětsky nevinné a dětinsky obludné zároveň; a důraz jak na křehkost her, jež ve společnosti a pro společnost hrají dospělí, tak na nevyhnutelnost, s jakou hry ztrácejí nevinnost a ústí v násilné skutky. (...) Ať už jsou McEwanovi vypravěči děti, adolescenti či dospělí, vždy děsí zatvrzelostí, s jakou sledují ukojení vlastních potřeb a tužeb. Neteční k úzkosti druhých, jako by jiného druhu vztahování než skrz svou potřebnost nebyli schopni. (...) První lásku, poslední pomazání si určitě přečtěte.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
První láska, poslední pomazání
Autor:
McEwan, Ian
Nakladatel:
Volvox Globator
Edice:
Symposium
EAN:
9788072075416
ISBN:
80-7207-541-1
Doporučená prodejní cena:
220 Kč
Originál:
First Love, Last Rites
Překlad:
Šenkyřík, Ladislav
Popis:
1× kniha, vázaná, 159 stran, česky
Rozměry:
13,5 × 20,5 cm
Rok vydání:
2004 (1. vydání)