Ketil Bjornstad - Liv Ullmanová: ...

Liv Ullmanová: Cesty života

Rozebráno
197 Kč
pohlídat

Anotace

Kniha vznikla na základě deníků známé herečky z období jejího života s Ingmarem Bergmanem, které se tímto poprvé dostaly na veřejnost, a z řady rozhovorů, který norský novinář s Liv Ullmann vedl. Odhaluje nové a neznámé pohledy na život tohoto páru, který nesmazatelným způsobem ovlivnil světovou kinematografii. Zároveň čtenáři umožňuje nahlédnout...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Životní cesta kanibala z povolání

(...) Bjornstadovi se podařilo vytvořit přitažlivý propletenec rozhovorů, které míchá s úryvky z deníků, jež si Ullmannová začala psát za života s Bergmanem. Zápisky a rozhovory na sebe navazují, někdy tvoří jen doplněk či dokreslení situací, o nichž se mluvilo. Rozhovory se místy dostanou k citlivé otázce, která herečku citově rozhodí, skutečně objevné jsou až deníkové zápisky, i když povídání o setkáních s Nixonem, Clintonem nebo Bushem stojí také za to. (...) Liv Ullmannová se do svého nitra dívá ráda, z jejích zápisků je cítit radost ze psaní, z hledání - ženy, milenky, matky, postavy, role, člověka, lidí vůbec. Intimní zpovědi z pobytu s chudými dětmi v Africe, z probdělých nocí, o trápení s milencem, hovory s babičkou. Vzácné chvíle, kdy herečka nehraje.

Stojí na zemi, přízemní není

(...) Obraz protagonistky je složen kolážovitě, přičemž všechny ty prvky vykazují značnou míru výpovědní otevřenosti; není to tak, že by záznamy z bergmanovské éry svou drásavostí nebo čímkoliv jiným čněly nad vším ostatním. Neboť „ve všem, co Liv dělá, má potřebu reflexe, téměř kompromitující upřímnosti“, předesílá na začátku knihy Bjornstad. (...) Ullmanová je dobrá vypravěčka a dokáže být i vtipná. Partie, v nichž popisuje večeři Bergmana se svým obdivovatelem Woody Allenem, ale i svoje separátní setkání s tímto králem newyorských neurotiků, jsou odzbrojující. Výtečný je popis střetnutí s prezidentem Bushem jr., kterého několika ironizujícími tahy báječně charakterizuje.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Liv Ullmanová: Cesty života
Autor:
Bjornstad, Ketil
Nakladatel:
NLN - Nakladatelství Lidové noviny
EAN:
9788071060000
ISBN:
80-7106-000-3
Doporučená prodejní cena:
219 Kč
Originál:
Liv Ullmann - Livslinjer
Překlad:
Zounková, Daniela
Popis:
1× kniha, vázaná, 296 stran, česky
Rozměry:
12 × 17,5 cm
Rok vydání:
2007 (1. vydání)