Julian Barnes - Arthur a George

Arthur a George

Nakladatel: Odeon 2007
Rozebráno
260 Kč
pohlídat

Anotace

Historický román z konce 19. století - vynikající obraz Británie. Arthur vyrůstá v bohaté rodině v Edinburghu, George na faře v malé vesnici. Arthur se stane lékařem, později spisovatelem, George je advokát. Arthur je známým a váženým člověkem, George nikdo nezná, je to outsider… Určité události je však svedou dohromady. V důmyslně napsaném příběhu...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(3x)

Vaše hodnocení
jsem teprve v polovině, ale zatím je to vynikající...
Jako fanynka Sherlocka Holmese jsem nemohla vynechat tento "dvoj-životopisný" román. Jména Leopold Hilsner a Alfred Dreyfus a skandály s nimi spojené znám. Ale netušila jsem, že Sir Arthur pomohl jinému nespravedlivě odsouzenému očistit své jméno. Kniha obsahuje mnoho zajímavých informací o životě dvou zcela odlišných osob a hlavně...
Více

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Arthur & George

Mohlo se tedy zdát, že se jedná o elegantní, leč suchopárné převyprávění jedné pozapomenuté historické křivdy. Ale to by nebyl Barnes, zlomyslný vypravěč, aby tu a tam nevystoupil z mysli svých postav, aby neokořenil příběh ironickou poznámkou či sarkasmem, čtenáři lehce nenastínil, co vlastně oba muže ještě čeká či okomentoval jejich již dávno umlklými ústy současné dění.
Celá recenze

Autor Sherlocka Holmese vystupuje v nové roli

(...) Zvláštní epizodu ze života Arthura Conana Doyla, slavného autora Sherlocka Holmese, vypráví román Juliana Barnese Arthur & George, který právě vyšel v Odeonu. Příběh, který se skutečně odehrál, je jakousi britskou obdobou Dreyfusovy aféry. Doyle se ocitl v pro něj neobvyklé roli obhájce. (...) Inu, Barnes si vybral téma nejen zajímavé, ale také velice aktuální.

Detektivka o stvořiteli slavného detektiva

(...) Nápad napsat detektivní román či natočit detektivní film o slavném autoru detektivek není nový a byl už využit například pro ztvárnění jedné temné epizody ze života Agathy Christie. (...) Autor románu ponechává čtenáři víru, že se sir Arthur Conan Doyle opravdu zjevil a zanechal poselství. Ozvláštňuje to závěr Barnesova poutavého vyprávění o hlubokém citu pro spravedlnost, jaký byl siru Arthurovi vlastní.

MENU LADISLAVA NAGYE

(...) Julian Barnes je po Grahamu Swiftovi a Ianu McEwanovi dalším významným představitelem té silné generace (do níž patří třeba ještě Kazuo Ishiguro nebo Salman Rushdie), který vychází v Odeonu. Nakladatel sáhl po jeho posledním románu Arthur a George, jenž před dvěma lety vzbudil při svém britském vydání značnou pozornost. A to zaslouženou. Tentokrát Barnes neudivuje stylistickými nebo narativními hříčkami, nýbrž píše poměrně prostý historický příběh, inspirovaný skutečnou událostí.

Podřezaný poník aneb záhada zamčeného pokoje

Během své dlouholeté literární kariéry Julian Barnes již mnohokrát dokázal, že je po zásluze řazen mezi nejvýznamnější britské spisovatele současnosti.
Celá recenze

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Arthur a George
Autor:
Barnes, Julian
Nakladatel:
Odeon
Edice:
Světová knihovna
EAN:
9788020712431
ISBN:
978-80-207-1243-1
Doporučená prodejní cena:
289 Kč
Originál:
Arthur & George
Překlad:
Wolfová, Zora
Popis:
1× kniha, vázaná, 480 stran, česky
Rozměry:
13 × 20 cm
Rok vydání:
2007 (1. vydání)