Thomas Brussig - Oslnění

Oslnění

Nakladatel: Dokořán 2008
Rozebráno
359 Kč
pohlídat

Anotace

Román současného autora zachycuje přelomový rok nejnovějších německých dějin (1989/90), kdy dva německé státy směřují ke sjednocení. Události jsou plasticky vylíčeny na prolínajících se osudech románových postav, které jsou jak z Východu, tak ze Západu, a jejichž úhel pohledu je tudíž často protiladný.

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Ich bin ein Dederón

(...) Přesto je Oslnění důležitou knihou. Svým nezastřeným pohledem a ochotou ukazovat věci, které už nechceme vidět. Ve skutečnosti totiž nechceme znát o sobě pravdu. Jako ta žena z Brussigova románu, jíž vrátili zrak, ale ona se před palčivou září světa raději stáhla zpět do své slepoty. Protože se v ní narodila a zvykla si na ni. I my, oslněni dalšími deziluzemi, se budeme chtít vracet do starých časů. Ach, ta báječná šakalí léta, z nichž kape sliz ještě do dnešních dnů....

Vzpomínky na dobu, kdy východní Němci sundali "plísňáky"

Všechny knihy německého spisovatele Thomase Brussiga se vracejí k dobám socialismu a popisují trable, ale i radosti východních Němců. Rozsáhlý román Oslnění však jde dál: snaží se vystihnout přelomovou dobu, kdy se hroutila komunistická nadvláda, ale přechod k demokracii ještě nebyl ukončen. A vytčený cíl se mu daří naplnit solidně. Brussig využívá v Německu populární model vyprávění, kde nedominuje jedna hlavní postava, ale příběh se skládá z osudů hned několika desítek lidí. (...) Přesto je Brussigovo Oslnění knihou, kterou by si zasloužily i české novodobé dějiny. Je totiž prosta zbytečného patosu i nesmyslné laskavosti, jež dobu příliš mytizuje, aniž by ji vysvětlila.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Oslnění
Autor:
Brussig, Thomas
Nakladatel:
Dokořán
EAN:
9788073632045
ISBN:
978-80-7363-204-5
Doporučená prodejní cena:
399 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 464 stran, česky
Rozměry:
15 × 21 cm
Rok vydání:
2008 (1. vydání)