Sebastian Faulks - Peklo pro zvané ...

Peklo pro zvané - James Bond

Nakladatel: XYZ 2008
Rozebráno
260 Kč
pohlídat

Anotace

Sebastian Faulks, jeden z nejuznávanějších britských spisovatelů, přichází s novým příběhem neohroženého Jamese Bonda u příležitosti stého výročí narození Iana Fleminga, autora všech předešlých bondovek. Dlouho očekávaný román, napsaný zcela ve Flemingově stylu, zastihuje agenta 007 v období studené války a tradičně nabízí specifický humor,...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení
Faulks dokonale vystihl podstatu Flemingových románů a se vší hrdostí se rozhodl v této masivní sáze pokračovat. V postatě nové dobrodružství splnilo veškerá má očekávání. Nechybí svůdné bondgirl, tělesně postižený záporak ani suché Martiny. Na druhou stranu je hlavní zápletka až příliš absurdní a nemyslím si, že by většinu čtenářů zaujal. Skvělé...
Více

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

"Peklo" je spíš holdem Flemingovi než pravou bondovkou

(...) Reklama tentokrát nelže. Faulks zdařile napodobuje Flemingův žurnalisticky přímočarý, břitký styl, včetně zachování stavby vět i vyprávěcího schématu devíti "šachových tahů". (...) Zachována zůstává také většina flemingovských kánonů: megalomanský padouch je fyzicky znetvořen (má "opičí pracku"), tajemná kráska s mateřským znaménkem jahodové barvy na stehně si obléká "neřestně krátké" šaty.

Sebastian Faulks Peklo pro zvané

(...) Už na obálce knihy je jasně avizováno, že se vše odehraje přesně podle not Iana Fleminga a obsah to jen potvrzuje. V současné době přesycené konspiračními a pokud možno co nejdynamičtěji napsanými thrillery působí tohle rozvláčné šedesátkové retro málem jako zjevení, nicméně fanoušci starých časů agenta 007 se budou cítit bezpečně doma. Faulks použil vše, co mu Bondovy kořeny nabídly a v knize oživil většinu klasických atributů Flemingových románů, stejně jako liberální i napjatou atmosféru let šedesátých. Navrch okrajově připojil aktuální a přesahová témata jako drogy či problém přistěhovalectví, důkladně protřepal a bez míchání vystřihl koktejl, který se skutečně výborně čte a navíc doplňuje mytologii agenta 007 o další napínavé dobrodružství.

James Bond se po třiceti letech vrací do služby

(...) Peklo pro zvané je kniha prosycená atmosférou na jedné straně liberálních, na straně druhé napjatých šedesátých let, i neobyčejným množstvím stylových reálií, které k bondovkám odedávna patří. Hlavní devízou knihy je vybroušeně rozvážný vypravěčský tón, který evokuje nejen původní Flemingovy romány, ale i klasické filmové bondovky se Seanem Connerym. Všechny postavy jsou očividně odvozeny z bohaté mytologie agenta 007, přesto výsledným dojmem není rušivé klišé, ale spíše příjemně povědomý vesmír, v němž se sváří neohrožené dobro s fantomy zla. (...) Nicméně Peklo pro zvané není román psychologický, je to především špionážní thriller starého střihu. Může zklamat fanoušky Toma Clancyho či Dana Browna, ale milovníkům starých dobrých šedesátých let nabídne příjemný koktejl, který voní drahými parfémy, martini, vodkou, střelným prachem a konspirační romantikou.

Staronový Bond zve do pekla

(...) Peklo pro zvané není žádné velké umění, ale o to u Fleminga stejně nešlo. Podstatný je sám James Bond -a z nového Faulkse na nás stejně jako ze starých Flemingových bondovek dýchne atmosféra, která se blíží spíše legendární Casablance než Casinu Royale s Danielem Craigem.
Hodnocení 80 %

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Peklo pro zvané - James Bond
Autor:
Faulks, Sebastian
Nakladatel:
XYZ
EAN:
9788073880590
ISBN:
978-80-7388-059-0
Doporučená prodejní cena:
289 Kč
Originál:
Devil May Care
Překlad:
Němeček, Ivan
Popis:
1× kniha, vázaná, 276 stran, česky
Rozměry:
15 × 21 cm
Rok vydání:
2008 (1. vydání)