Stanislav Hnělička, Jan Šebelka - Byl jsem tobruckou krysou

Byl jsem tobruckou krysou

Nakladatel: Akropolis 2008
Rozebráno
170 Kč
pohlídat

Anotace

Kniha představuje libereckého rodáka Stanislava Hněličku, legionáře od Tobruku a Dunkerque, který byl vyznamenán dvěma Československými válečnými kříži, nejvyšším státním českým vyznamenáním Řádem Bílého lva (říjen 2007) a mnoha dalšími medailemi. Nejen českými, ale také francouzskými a polskými. Publikace přibližuje osudy plukovníka Hněličky od...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Hrdina vzpomíná, jak byl krysou v Tobruku

(...) Kdo si ale myslí, že veterán jen v knize pateticky vzpomíná na hrdinské činy, je na omylu. Válku popisuje zcela bez předsudků, příkras a otevřeně, českoslovenští vojáci v zahraničním odboji tam nejsou nepravdivě heroizováni. Veterán Hnělička líčí například disciplínu frontových vojáků, kteří už čelí nepřátelským útokům příliš dlouho nebo rvačku s anglickými koloniálními policisty. "Byla válka, vojáky jsem chtěl demytizovat. Kniha zachycuje válku, jaká opravdu byla," uvedl Jan Šebelka.

Rozhovory s "tobruckou krysou"

(...) Daleko ke klasické válečné hrdinské epopeji má knížka plukovníka Stanislava Hněličky a spisovatele Jana Šebelky Byl jsem tobruckou krysou. V díle se ukrývá víc vojáků nakažených kapavkou a dalších malérů než velkých slov o lásce k vlasti a o boji za záchranu světa před hitlerovským Německem. (...) Podle Jana Šebelky ale není knížka Byl jsem tobruckou krysou nějakým laciným bulvárem. "Otevřené a zdánlivě velmi obyčejné vyprávění pana Hněličky přerůstá do strhujícího příběhu o osudu člověka, který po zabrání Československa fašistickou armádou utekl jako osmnáctiletý přes Rakousko a Jugoslávii do Egypta. A jako třiadvacetiletý se vrátil vítězně domů. A jako sedmadvacetiletý skončil v komunistickém vězení. A jako sedmdesátiletý nechal vyrobit za svých 27 000 korun nový pomník československým vojákům v muzeu Míru ve francouzském Caen. Aby za ním ukryl starý pomník s rudou hvězdou ve státním znaku," podotkl Šebelka.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Byl jsem tobruckou krysou
Autor:
Hnělička, Stanislav a Šebelka, Jan
Nakladatel:
Akropolis
EAN:
9788073041014
ISBN:
978-80-7304-101-4
Doporučená prodejní cena:
189 Kč
Popis:
1× kniha, brožovaná, 188 stran, česky
Rozměry:
11 × 17,5 cm
Rok vydání:
2008 (1. vydání)