Barthes Barthes - Rozkoš z textu

Rozkoš z textu

Nakladatel: Triáda 2008
Rozebráno
178 Kč
pohlídat

Anotace

Esej, "manifest hédonistické estetiky", proslulého francouzského sémiologa a spisovatele R. Barthesa (1915–1980) z roku 1973.
"K čemu všechna ta verbální okázalost? Je luxus řeči součást přebytečného bohatství, velkorysé neužitečnosti? Podléhá dílo rozkoše (například Proustovo) téže ekonomice jako egyptské pyramidy? Stal se dnes spisovatel...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Text - říše perverze

(...) ale ať už věříme v jakousi "revoluci" nebo nikoli, Rozkoš z textu zůstane textem převratovým. "Po Barthesovi" a zmíněném vývojovém zlomu již v každém případě je zřejmé, jak ošidné je chápat společenské instituce a sdílené kategorie diskursu jako "přirozenost", jako cosi daného. Stejně zrádné je chápat text jako dokonalou organickou jednotu, jejímž zdrojem je subjekt autora, neboť ten sám je rozpolcen mezi potvrzením a rozrušením nastoleného jazykového a kulturního (symBolického) řádu, mezi vědomím A nevědomím. Jeho tělesnost, "eRoTické tělo" - přebytek, který se do přijatých znakových systémů "nevejde" a "neHodí" - se samovolně vpisuje do tExtu na způSob anagramu.

České setkání dvou důležitých děl moderního francouzského písemnictví: Pana Testeho a Rozkoše z textu

(...) Běží o soubor devíti, respektive deseti nedlouhých textů svázaných osobou jistého pana Testa, o němž je podáno svědectví vypravěče, o Testovi píše i jeho manželka, dopis mu adresuje přítel, nahlížíme do Testova deníku, seznamujeme se s myšlenkami pana Testa. Organickou, desátou součástí tohoto souboru textů se postupně stala i předmluva Paula Valéryho, který k anglickému vydání jednoho z těch textů pojal potřebu vysvětlit motivaci vzniku onoho díla, ačkoliv právě toto jinak nečinil, ba byl zásadně proti tomu. (...) Vlastně stále usiluje naplnit to, o čem psal v Nulovém stupni: o svobodnou řeč, čemuž se dá rozumět i daleko šířeji – jde mu o svobodný , neprefabrikovaný přístup nejen při psaní, nýbrž i při čtení, a vůbec při vnímání světa. O vzpouzení se pravidlům, která jsou na nás nachystána, abychom uvažovali jen tím či oním způsobem. Při výpravách na taková nepředpřipravená území se potkává Barthes právě s Paulem Valérym (a jeho panem Testem).

Tohle jsou nádherné fragmenty

(...) Vlastně stále usiluje naplnit to, o čem psal v Nulovém stupni: o svobodnou řeč, čemuž se dá rozumět i daleko šířeji - jde mu o svobodný, neprefabrikovaný přístup nejen při psaní, nýbrž i při čtení, a vůbec při vnímání světa. O vzpouzení se pravidlům, která jsou na nás nachystána, abychom uvažovali jen tím či oním způsobem.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Rozkoš z textu
Autor:
Barthes, Barthes
Nakladatel:
Triáda
Edice:
Delfín
EAN:
9788086138909
ISBN:
978-80-86138-90-9
Doporučená prodejní cena:
198 Kč
Originál:
Le plaisir du texte
Překlad:
Špilarová, Olga
Popis:
1× kniha, brožovaná, 100 stran, česky
Rozměry:
14,5 × 19 cm
Rok vydání:
2008 (1. vydání)