Walker Percy - Láska v troskách

Láska v troskách: Dobrodružství špatného katolíka krátce před koncem světa

Nakladatel: Doplněk 2008
Rozebráno
356 Kč
pohlídat

Anotace

Americká společnost se ve druhé půli 20. století ocitá na samém pokraji katastrofy, hrozí jí občanská válka… Všudypřítomným sociálním úpadkem nás provází psychiatr Thomas More (44 let), který je sice „špatný katolík“ a více než cokoli jiného má rád ženy a svou whisky, ale mohl by hrozící situaci odvrátit: vynalezl totiž „ontologický lapsometr“,...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Tomáš More a jeho přístroj k měření duše

(...) Při čtení Lásky v troskách před námi defilují celá šedesátá léta: hippies a volná láska, studentské revoluce, rasové bouře a Černí panteři (u Percyho Bantuové), Charles Manson a jeho vraždící "rodina", válka ve Vietnamu (v románu se ale odehrává v džunglích Ekvádoru), pád sexuálních zábran a móda organizovaného střídání partnerů, strach z bakteriologických zbraní, postupné opouštění křesťanských tradic a únik k východním filosofiím, nedůvěra k pravicové i levicové politické reprezentaci. (...) Láska v troskách je přes svou myšlenkovou hutnost velmi čtivá kniha a její vydání v češtině je počin hodný ocenění. Robert Křesťan se s náročným textem vypořádal na výbornou a lze jen doufat, že se od něj dočkáme i překladu volného pokračování Lásky v troskách, románu Syndrom Thanatos.

Amerika v troskách

(...) Americký Jih se tradičně obrací spíš k minulosti. Přesto z něj vzešel román odehrávající se v budoucnosti, který je naprosto strhující. Jmenuje se Láska v troskách a napsal jej Walker Percy, katolický literát, který prožil - na rozdíl od svých slavných rodáků Trumana Capoteho nebo Tennessee Williamse - život bez skandálů. (...) Náš protagonista ovšem není poutníkem ideálním. Sám přiznává, že nejvíce miluje ženy, potom hudbu a vědu, pak whisky a teprve na čtvrtém místě Boha. Své bližní nemiluje skoro vůbec. Nějaké nudy se tedy bát nemusíme. Láska v troskách (1971) je navíc Percyho nejkomičtější a nejsžíravější satirou. Děj se odehrává v několika dnech okolo 4. července, amerického Dne nezávislosti, a píše se rok 1983, což je zřejmá narážka na Orwellův titul 1984.

JAK ZACHRÁNIT AMERIKU

(...) Nelekejte se "harlekýnského" názvu, jde o satiru, skvostně a jízlivě napsanou, a o téma, které autora, křesťanského filosofa a esejistu, jistě bolelo. (...) Co Ameriku, jmenovitě americký Jih, v hrdinových úzkostných a erotických halucinacích uvedlo do naprostého chaosu? Mravně bezúhonné pornoknihy, tolik milované americkými hospodyňkami, happeningové vyvolávání Ježíše ve spletenci církví a sekt, autoerotické drezúry na Klinice lásky, válčení studentů s Národními gardami, černochů s bělochy a všech dohromady s nadvládou věcí, které přestaly fungovat, protože je nikdo už nechce opravit.

Doktore, vy jste pacient

(...) Láska v troskách je pak taktéž nikoliv americky monumentální, dojímavá, či dokonce patetická, nýbrž "evropsky" - a tedy i jižansky -vtipná, potměšilá a podvratná. Příběh Thomase Morea je totiž děsivou groteskou, jež se snaží diagnostikovat moderní svět. (...) Walker Percy ve svém románu - odehrávajícím se jen během několika dnů, včetně 4. července, tedy Dne nezávislosti - tyto životy plné nablble mátoživého pohybu zachycuje opravdu neodolatelně. Pokud lze za zdařilý román považovat ten, kde se závažnost a společenská diagnóza pojí se čtenářovým smíchem, pak jím Láska v troskách Walkera Percyho jistě je. Ve společnosti podivína Thomase Morea je totiž dobře. A ve společnosti skvělého fabulátora Walkera Percyho jakbysmet. Takže nejde o to, dostat se co nejrychleji na konec knihy.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Láska v troskách
Autor:
Percy, Walker
Nakladatel:
Doplněk
EAN:
9788072392322
ISBN:
978-80-7239-232-2
Doporučená prodejní cena:
396 Kč
Originál:
Love in the Ruins
Překlad:
Křesťan, Robert
Popis:
1× kniha, vázaná, 344 stran, česky
Rozměry:
14 × 21,3 cm
Rok vydání:
2008 (1. vydání)