Bohumil Mathesius - Černého vína číška

Černého vína číška

Nakladatel: Dokořán 2009
Není skladem
113 Kč
pohlídat

Anotace

Výbor z téměř už klasických překladů a parafrází básníka, překladatele, ale s trochou nadsázky i schopného mystifikátora Bohumila Mathesia vychází ze Zpěvů staré Číny a Zpěvů Dálného východu. Mathesius zřejmě nikdy neuměl čínsky a ve své první knize to ani nepopíral. Mystifikace ale začala, když Mathesius zjistil, že doslovy nikdo nečte a že se...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

knihy

(...) Pokud by někdo dle názvu titulu usoudil, že půjde o souhrn vinařských anekdot, šeredně by se zmýlil. Dálněvýchodní básně totiž nestmeluje pouze tematika vína, ale zejména pocit životní melancholie; útlá knížečka obsahuje intimní momentky zaplněné střídmou metaforikou. Drobná lyrika, prezentovaná jako výbor z obsáhlejší Mathesiovy knihy Zpěvy staré Číny, sice spatřuje ve vínu prostředek oddechu a úniku, nicméně téměř vždy chutná trpce. Tragický podtón je patrný ve všech básních. Ve verších úvodních Krásných slov o víně je čtenář nabádán ke správnému způsobu konzumace tohoto moku (...), ale až z dalších básní je zřejmé proč. Opilost po víně si člověk dle starých čínských básníků (namátkou Li Po nebo Tu Fu) musí užívat, neboť vše v lidském životě (především láska) je dočasné a pomíjivé. Doporučení k samotářskému rozjímání u kalíšku vína.

Bohumil Mathesius - Černého vína číška

(...) Mathesius byl mylně považován za znalce čínské kultury a jazyka, ačkoliv sám vždy důsledně mluvil o inspirované, ohlasové tvorbě. Jeho mistrovství spočívá ve schopnosti vystihnout ideu a básnického ducha originálu tak, jak by toho přesný překlad nikdy nedocílil. Svou činností působivě zprostředkoval českému čtenáři křehké kouzlo vzdáleného jazyka. Slova se v něm neskloňují, nerozlišuje se mezi slovesem, podstatným či přídavným jménem, přesnější smysl dostávají až umístěním ve větě. Působivé a vyrovnané verše dosahují největší účinnosti výrazovou prostotou a čistotou. Námětově vycházejí ze života v sepětí s přírodou, zachycují střídání ročních období a počasí, prostředky přírodní lyriky postihují melancholii, klid a spočinutí.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Černého vína číška
Autor:
Mathesius, Bohumil
Nakladatel:
Dokořán
EAN:
9788073630669
ISBN:
978-80-7363-066-9
Doporučená prodejní cena:
125 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 80 stran, česky
Rozměry:
11 × 15 cm
Rok vydání:
2009 (1. vydání)