Wojciech Kuczok - Smrad

Smrad

Nakladatel: Havran 2009
Rozebráno
232 Kč
pohlídat

Anotace

Autobiograficky laděný román „Smrad“ polského spisovatele Wojciecha Kuczoka (nar. 1972) je sžíravým vyprávěním o naší společnosti z pohledu dítěte. Příběh o jedné typicky slezské rodině, která je rozdělená na intelektuály a prosté lidi, přičemž pro obě tyto skupiny platí jiná pravidla, je psychologickou sondou do nitra středoevropských zvyklostí,...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Táto, nebij mě!

(...) Jak jednou napsal polský prozaik Jerzy Pilch, většina lidstva má za otce tyranské alkoholiky, psychicky narušené matky, prarodiče umírající v mukách a potomky odhodlané ke zločinu. Kniha Smrad Wojciecha Kuczoka, jednoho z nejtalentovanějších prozaiků mladé generace v Polsku, Pilchovo skeptické tvrzení tematizuje. Zavádí nás do nejmenovaného hornoslezského města, do patologického prostředí zdánlivě obyčejné rodiny z lepší střední vrstvy. (...) Román Wojciecha Kuczoka vzbudil v Polsku po vydání v roce 2003 zaslouženou pozornost kritiky i čtenářů, dočkal se překladu do sedmnácti jazyků. Když o rok později získal prestižní literární cenu NIKE, prodalo se jej rázem více než 50 tisíc výtisků. Už jen tento výčet dokazuje, že ve Smradu máme co do činění s jedním ze zásadních textů polské prózy poslední dekády.

Talentovaný Kuczok odhaluje rodinu jako sociální problém

(...) Sám autor přiznává, že je plna autobiografických prvků. Mimoděk se tak stává kritikou nefunkčnosti tradičních sociálních struktur a nutností jejich obrody. Takto představená charakteristika Kuczokova románu však působí jako politický pamflet či obžaloba polského konzervatismu, i když jde v prvé řadě o román se všemi literárními specifiky a kvalitami. Mladý polský autor je výstižný, mrazivě humorný, radikální a čtivý. Román Smrad má veškeré vlastnosti moderní angažované prózy, jejíž dopad by nemusel být jen nepatrný. Má ambice oslovit široké spektrum čtenářů a vystavit je tak konfrontaci s jejich představou a také zkušeností rodinného soužití. Rozsahem spíše kratší kniha, jejíž kvality jsou jak literární, tak také sociálně kritické.

Smrad

Wojciech Kuczok (1972) napsal moderní rodinnou kroniku, která se v českých zemích jako typ vyprávění těší nemalé oblibě – a to jak u čtenářů, tak i autorů (např. Paměť mojí babičce, Patriarchátu dávno zašlá sláva).
Celá recenze

Musím tě mlátit, narodil ses do dobré rodiny

(...) Je to příběh jednoho rodinného domu, který dává jeho obyvatelům pocit určité nadřazenosti? Je to příběh o tom, že slezské goralské nářečí vyděluje lidi - ať už chtějí, či nikoliv? Nejvýrazněji se Smrad přece jen asi věnuje příběhu chlapce, kterého dominantní otec mlátí bičíkem a neustále slovně atakuje. Je to tedy román o tom, že polská katolická rodina není vždy tou nejlepší "značkou". A také o tom, že někdo je takový zoufalec, že si svou důležitost musí potvrzovat neustálým otravováním vlastních dětí.

Jeho a jejich časy

Kniha je postavena na obyčejném příběhu dospívajícího chlapce – jedináčka...
Celá recenze

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Smrad
Autor:
Kuczok, Wojciech
Nakladatel:
Havran
EAN:
9788086515908
ISBN:
978-80-86515-90-8
Doporučená prodejní cena:
258 Kč
Originál:
Gnój
Překlad:
Gregorová, Barbora
Popis:
1× kniha, vázaná, 176 stran, česky
Rozměry:
14 × 20 cm
Rok vydání:
2009 (1. vydání)