Robert Walser - Večerní čtení

Večerní čtení

Nakladatel: Opus 2009
Rozebráno
223 Kč
pohlídat

Anotace

Druhá část výboru krátkých próz Roberta Walsera (1878-1956) navazuje na první část (která vyšla v Opusu v roce 2008 pod názvem Život básníka) a představuje autorovy texty z let 1921-1933, tedy z bernského období a z pozdější doby, kdy už pobýval na klinice ve Waldau. Mnohé z Walserových textů patří k tomu nejlepšímu, co v tomto žánru kdy vzniklo.

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Vysvobození skrze psaní

(...) Svazek Večerní čtení předkládá výběr z bernského tvůrčího období a završuje tak převod podstatné části Walserova díla do češtiny. Robert Walser byl člověkem zvláštním a unikavým. Sebald má pravdu v tom, že celá "walserovská existence" je podobně nedefinovatelná jako Walserovy texty a už za života se proměňovala v legendu. Na obálce německého vydání textů bernského období je autorův poslední portrét, ukazující tvář muže zpustošeného psychickou chorobou, zároveň však " zachráněného", s pohledem už nepatřícím tomuto světu. Tato transformace je zvláště patrná při srovnání s fotografiemi z dřívějších let. Smutek života, který byl zasvěcen literatuře (a právě proto k neunesení) tak v textech samotných nenacházíme. Próza bernského období je lehká až romanticky lehkomyslná a ironická, veselá, hravá. Spisovatel píše především sám o sobě - a o psaní. Typické jsou, při stručnosti a myšlenkové sevřenosti textů, drobné úhybné manévry, taneční kroky stranou:

Sprinter, jenž věděl, oč tu běží

(...) Svazek Večerní čtení potvrzuje to, co už ukázal předchozí Život básníka. V krátkých prózách hraje Robert Walser na vícero strun, více komentuje, pohrává si, odhaluje svůj ostrovtip a potměšilost, v důsledku chlapecké upřímnosti je prostořeký. Oproti románům je také patrné, že autorovi svědčí možnost se oprostit od příběhu, jehož popruhy někdy až příliš táhnou k zemi, přitom podstatnější, jak ví i sám autor, jsou jednotlivé situace a detaily. Ale i z krátkých próz občas vyvře věta či pasáž, která ve čtenářově hlavě zachrastí jak koruna v automatu, ať už ztřeštěností, či libozvučností.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Večerní čtení
Autor:
Walser, Robert
Nakladatel:
Opus
EAN:
9788087048184
ISBN:
978-80-87048-18-4
Doporučená prodejní cena:
248 Kč
Překlad:
Charvát, Radovan
Popis:
1× kniha, brožovaná, 144 stran, česky
Rozměry:
13 × 19,5 cm
Rok vydání:
2009 (1. vydání)