Jan Čermák - Jako když ...

Jako když dvoranou proletí pták: Antologie nejstarší anglické poezie a prózy

Nakladatel: Triáda 2010
Není skladem
446 Kč
pohlídat

Anotace

Antologie nejstarší anglické poezie a prózy (700–1100), nazvaná Jako když dvoranou proletí pták, podává poprvé v českém překladu soustavný obraz literatury Anglosasů od nejranějších písemných památek začátku 8. století po poslední příležitostné básně sklonku století jedenáctého. Tuto epochu charakterizuje směřování od předkřesťanských, kmenových a...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(2x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Co se psalo v dobách, kdy vládli rytíři

(...) Hodnoty tehdejší společnosti byly založeny na věčných soubojích s nepřáteli i nehostinnou přírodou. Průměrný věk sotva přesahoval třicítku, lidi kosily nemoci, podvýživa a války. V takových podmínkách se nejvíce cenily statečnost, štědrost a věrnost pánovi i vlastnímu slovu. Všichni věděli, že smrt si dříve či později přijde pro každého a věhlas statečných se bude šířit zemí v podobě zpěvů a oslavných básní. Texty zahrnuté v antologii Jako když pták proletí dvoranou tento život plný prolínání živlu pohanského a křesťanského živě odrážejí. Nalezneme zde jak zmíněné básně oslavující činy chrabrých reků (ta nejslavnější z nich, Béowulf, už vyšla před lety samostatně), tak básně elegického charakteru a ladění. Je zde však zastoupena také poezie náboženská a alegorická i kouzla a hádanky.(...) Pod názvem Jako když pták proletí dvoranou vyšla ANTOLOGIE NEJSTARŠÍ ANGLICKÉ LITERATURY. Bez nadsázky lze říci, že nikde jinde v Evropě takovou nemají.

Jan Čermák: Jako když dvoranou proletí pták

Výbor z literatury starých Anglosasů vychází v českém překladu poprvé. Téměř sedmisetstránková kniha je výsledkem několikaletého překladatelského úsilí třinácti českých anglistů. Dnešní britské ostrovy po invazi Anglů a Sasů (700- 1100) představovaly líheň, v níž se latinská vzdělanost (dědictví římské invaze) prolínala s kulturou germánských nájezdníků. Epocha, která inspirovala příběhy artušovského cyklu, nám odkázala i nejpestřejší raněstředověké písemnictví v zaalpské Evropě. Střet civilizací zrodil pestrou směsici mudrosloví, hrdinských zpěvů, kronik, kázání či alegorické poezie. Antologie však neopomíná ani zdánlivě okrajové, ale o to zajímavější žánry, jako jsou hádanky, ranhojičské recepty nebo magické formule. Součástí výboru jsou i komentáře k jednotlivým textům. Celek tak představuje nevšední zrcadlo kultury, do níž stále výrazněji zasahoval vliv křesťanství.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Jako když dvoranou proletí pták
Autor:
Čermák, Jan
Nakladatel:
Triáda
EAN:
9788087256114
ISBN:
978-80-87256-11-4
Doporučená prodejní cena:
496 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 679 stran, česky
Rozměry:
15,5 × 21 cm
Rok vydání:
2010