Jurij Andruchovyč, Andrzej Stasiuk - Moje Evropa

Moje Evropa

Nakladatel: Periplum 2009
Rozebráno
143 Kč
pohlídat

Anotace

Moje Evropa má v sobě něco z dobrodružných příběhů dávných staletí, které se za dlouhých večerů sdělovaly převážně vyprávěním. Za takovýchto nekonečných večerů byl ostatně kdysi zavdán i podnět k sepsání této knížky, ke zmapování podivuhodně nestálého středoevropského prostoru na samém konci bouřlivého 20. století. Moje Evropa je společná...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Cesty v kruhu

Moje Evropa – tak se jmenuje tenká knížka, která obsahuje dva eseje historicko-geografického zaměření. Jejich autory jsou Jurij Andruchovyč a Andrzej Stasiuk (oba nar. 1960) – první z nich je Ukrajinec, druhý Polák, oba pocházejí ze stejné generace a oba jsou ve svých zemích uznávanými autory.
Celá recenze

Moje Evropa

Výraz „Evropa“ se už dávno neomezuje jen na označení jednoho ze sedmi kontinentů. Pro každého z jejích 718 miliónů obyvatel může mít toto slovo jiný význam.
Celá recenze

Mapování prostoru

Kniha nazvaná Moje Evropa obsahuje dvě eseje: Středovýchodní revizi Jurije Andruchovyče a Lodní deník Andrzeje Stasiuka.
Celá recenze

Zamyšlené putování střední Evropou

(...) Černobílá hranice táhnoucí se mezi strništěm a zoranou částí pole k šedivému obzoru upozorňuje na dvě tváře té samé krajiny, jakoby zakleté, ponořené do ospalosti. Kniha ukrajinského spisovatele Jurije Andruchovyče a polského prozaika Andrzeje Stasiuka se totiž týká střední Evropy. Regionu zmítaného dějinnými zvraty, které ho krutě poznamenaly a na dlouho izolovaly. Stasiuk oblast vymezuje osobně, jednoduchým zabodnutím kružítka do místa svého bydliště, vesnice Wołowce v Nízkých Beskydech, a opsáním kruhu o poloměru dělícím jeho horský dům od rodné Varšavy. (...) Jeho i Andruchovyčova Evropa tak vyznívá jako vzrušující a barvitá zpráva o této části kontinentu, jež není tak produktivní, upravená a líbivá jako Západ. Čtenář přesto vycítí, že si uchovala něco svébytného. Což je druhá tvář na první pohled stejné krajiny. Šlo by ji charakterizovat jako schopnost přijímat život takový, jaký je, a před realitou neutíkat do světa falešných idejí a velkých iluzí. Anebo Stasiukovým výrokem ohledně císaře Františka Josefa. "Teprve z perspektivy všech těch drsných let je vidět, že neohrabaný, pomalý vývoj je lepší než jakákoli revoluce."

Magazín OKO

Prohlášení Jurije Andruchovyče k evropským občanům
Aktuality

Prohlášení Jurije Andruchovyče k evropským občanům

Milí přátelé, především zahraniční novináři a redaktoři,
v těchto dnech od vás dostávám spoustu dotazů a také proseb, abych popsal aktuální situaci v Kyjevě a na Ukrajině obecně, ...

 |  Tomáš Weiss

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Moje Evropa
Autor:
Andruchovyč, Jurij a Stasiuk, Andrzej
Nakladatel:
Periplum
EAN:
9788086624549
ISBN:
978-80-86624-54-9
Doporučená prodejní cena:
159 Kč
Originál:
Moje Europa
Překlad:
Burian, Václav a Vašut, Tomáš
Popis:
1× kniha, brožovaná, 136 stran, česky
Rozměry:
11,7 × 20 cm
Rok vydání:
2009 (1. vydání)