Daniela Karasová, Jiří T. Kotalík, Zdeněk Lukeš, Pavel Panoch - Josef Gočár
Doručení po ČR zdarma

Josef Gočár

Nakladatel: Titanic 2010
Rozebráno
2 302 Kč
pohlídat

Anotace

Jako největšího českého architekta 20. století vyhodnotila před časem Josefa Gočára anketa mezi architekty současnými. Teprve nyní, 55 let po jeho smrti (a současně 130 let od jeho narození), vychází výpravná monografie představující v úplnosti jeho tvorbu, která prošla složitým vývojem od secese, přes modernu, kubismus, národní dekorativismus,...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(3x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Architekt Gočár v knižní cihle

(...) Monografie je vybavena stovkami dobových i současných fotografií (Ester Havlová, Štěpán Bartoš, Pavel Frič). Množství textového a obrazového materiálu je uspořádáno s dokonalou přehledností, fotografie vázány graficky na text, jenž je zase rozváděn do detailů v bohatém poznámkovém aparátu na okraji stran. (...) Josef Gočár dodnes udivuje svým absolutním citem pro všechny složky architektury, vzácně obsáhl roli umělce i inženýra, neváhal se pouštět do užití nejnovějších technologií a zároveň dokonale ctil historický kontext stavby. Publikace může být dobrým vodítkem pro výlety za poznáním architektova díla. Asi před týdnem byly také nově zprovozněny tzv. Gočárovy domky s dekorem v národním stylu. Původně situované na letišti ve Kbelích a určené pro potřeby letištní správy, později převezené do areálu pražské zoo v Troji a nyní zde čerstvě rekonstruované do původní podoby.

Velká kniha o velkém díle

(...) Reprezentativní monografie nazvaná jednoduše Josef Gočár může napomoci zpřesnit ono přibližné povědomí. Je na čase: jediná monografie o Gočárovi vyšla roku 1958 a ani zdaleka neměla parametry nynějšího kolektivního a výpravného knižního díla (svazeček z osmapadesátého čítal 52 stran; nynější krásná "bichle" jich má skoro desetkrát tolik!). (...) Souvislý, převážně chronologicky komponovaný výklad o konkrétní stavbě či o tom nebo onom autorově tvůrčím období je rytmizován obrazovými portfolii. (Gočárova cesta se dá shrnout slovy z titulu známé a vynikající publikace Rostislava Šváchy a Jana Malého - "od moderny k funkcionalismu".) Portfolia na špičkové vizuální úrovni prezentují dotyčnou stavbu nebo lokalitu jak ve věcněinformativním, tak v kultivovaně emotivním zobrazení.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Josef Gočár
Autor:
Karasová, Daniela, Kotalík, Jiří T., Lukeš, Zdeněk a Panoch, Pavel
Nakladatel:
Titanic
Edice:
Architekt
EAN:
9788086652443
ISBN:
978-80-86652-44-3
Doporučená prodejní cena:
2 475 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 450 stran, česky
Rozměry:
24 × 28,5 cm
Rok vydání:
2010