Jan Němec - Hra pro čtyři ruce

Hra pro čtyři ruce

Nakladatel: Druhé město 2012
Není v prodeji
185 Kč
pohlídat

Anotace

Prozaická prvotina Jana Němce Hra pro čtyři ruce obsahuje devět povídek. Na první pohled by se mohlo zdát, že pocházejí od různých autorů. Žádná se nepodobá jiné. Ten fakt ovšem nesvědčí o rozpadavém stylu, ale o Němcově nápaditosti. Prostředím je vězeňská cela, čichací místnost, nákupní centrum či interiér autobusu. Mění se vypravěči. Množí se...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Láska ve výloze s prádlem

(...) Hra pro čtyři ruce se čte velmi hladce, často dokonce s radostí - Němcův styl netrpí žádnými začátečnickými neduhy. Co je však na celém souboru výjimečné, je jeho vnitřní soudržnost. Podstatu této soudržnosti naznačuje již podtitul knihy - Málem milostné povídky. Námětem všech textů je vztah, který se buď z různých důvodů nerozvinul, nebo se naplnil skrze nějaký zástupný objekt. Druhá situace je pochopitelně dráždivější, a to nejen co do množství významových a symbolických asociací, které otevírá. Všechny povídky jsou vyprávěny z perspektivy muže, který si v hlavě vytvoří bohyni a její obraz pak navěsí na reálnou ženu. Této záměny si je zpravidla vědom, ale objektu jeho zájmu to neubírá na přitažlivosti - v podstatě je to jediná možnost, jak se svému idolu přiblížit.

Hra pro čtyři ruce, pár vypravěčů a čtenáře

(...) Všechny povídky zachycují člověka v okamžiku životní změny. V krutém momentě, kdy se dozví o ženině nevěře, nebo ve chvíli, kdy opouští zemi, aby se vydal hledat dávnou lásku do Paříže. Zastihují jej v pohybu. Na dálnici, ve vlaku, při kontemplativním vyhlížení z okýnka autobusu. Němcovy postavy nespojuje čas ani prostor, ale způsob, jakým reflektují samy sebe, jak nás ochotně nechávají nahlédnout do vlastní minulosti, jak nás po malých, ale dobře promyšlených krůčcích seznamují se svou vlastní historií.Promlouvají nesentimentálně, třebaže melancholicky a dojímavě.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Hra pro čtyři ruce
Autor:
Němec, Jan
Nakladatel:
Druhé město
EAN:
Doporučená prodejní cena:
185 Kč
Popis:
Elektronická kniha, 224 stran, bez zabezpečení DRM, 0,8 MB ePUB ePUB, 1,9 MB Mobi Mobi, česky
Rok vydání:
2012