Nepřítel, přítel, ctitel, milenec, manžel

Nakladatel: Paseka 2013
Není v prodeji
149 Kč
pohlídat

Anotace

Světoznámá kanadská prozaička potvrzuje ve své druhé česky vydané knize pověst skvělé vypravěčky, především však neobyčejně vnímavé a citlivé pozorovatelky: příběhy jejích mladších i zralejších hrdinek, točící se kolem citových vztahů, rodinných trampot, mezigeneračních problémů či jen obyčejného stárnutí, dokáže vylíčit s takřka hmatatelnou...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(2x)

Vaše hodnocení
Tato kniha určitě není pro každého. Pro mne to bylo velice těžké čtení. Povídku po povídce jsem se musela přemáhat, abych knihu dočetla. Zvláštně napsané povídky s nezáživným dějem a dost podivnými hrdinkami. Nechala jsem se zlákat vychvalujícími recenzemi a byla jsem zklamaná.

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Štiplavě o stáří a o životě předtím

Šťastnou shodou okolností vyšla druhá přeložená kniha kanadské spisovatelky Alice Munroové ve chvíli, kdy autorka dostala cenu Man Booker International.Čtenář se v ní dočká vzácně nesentimentálního, realistického až sarkastického pohledu na stáří a mnoha překvapení.
Celá recenze

FOTO

(...) Díky této podvojné, ironické struktuře ústí povídky ve dvě pointy. Ta první je jako háček, jímž se čtenář chytí na udičku naděje, že v lidském životě má všechno svůj smysl (konec) a že tento smysl bude v příběhu odhalen. Ta druhá je jako poodhrnutí závěsu, za nímž se otevírá temná krajina absurdního propletence lidských životů v nekončícím čase, s nímž je naděje na vykoupení nesouměrná. Na konci povídek se otevírá propast mezi oběma pointami, jež tichou hrůzu ze života někdy tlumí a jindy zesiluje. To nové tu bude, až propasti přestaneme rozumět. Mezičas si kraťme četbou Alice Munroové.

O samostatných lidech probíjejících se životem

(...) Příběhy Alice Munroové pokládají otázky každému, kdo je přečte. Zachoval bych se stejně, nebo jinak? Až se chce říci, že prostor povídky jí poskytuje větší tvůrčí volnost než román, i když vzájemně se proplétající osudy jejích postav by mohly klidně promlouvat na větší ploše. Kolik románů českých autorů by mohly být hutné povídky? Ji však zjevně lákají rychlé změny situací, kterou nabízí jen krátký žánr. Prochází časem, vrátí se klidně do let 1. světové války, aby pak prošla dalšími desetiletími až do současnosti. A v poklidu nechá lidi pohřbít jejich blízké, smrt je přece součást života, který v našich osudech trvá dál.

Ženská duše bez klišé a sentimentu

(...) A jako podle rozpočítadla fungují i ženské životy, které Munroová popisuje - osudová setkání, náhody, cizí omyly i kruté žerty ovlivňují naše bytí a je jen na nás, jak tyhle situace zúročíme nebo zda kvůli nim zanevřeme na svět kolem. (...) Postavy Alice Munroové jsou možná zarputilé nebo uzavřené, ale vždycky v sobě najdou vnitřní sílu vzdorovat náhodám či osudu (ať už vnější vlivy nazývají jakkoli) a umí vzít život do svých rukou bez ohledu na dobu či nepřátelství okolí. (...) A tak jako autorčiny hrdinky cítí podivné uvolnění, když se jim naskytne možnost zbavit se odpovědnosti za svůj život, cítí také stud za tento pocit a k jakémukoli aktu svobody se odhodlávají jen velmi váhavě. Nakonec však seberou sílu a vykročí. A čtenář(ka) s nimi, zadrží dech a otočí další list, pohlcen(a) přitažlivostí cizího života, který, ač se odehrává tisíce kilometrů daleko, je až neskutečně blízký, hmatatelný, důvěrně povědomý.

ROMÁNY SKRYTÉ V POVÍDCE

(...) Kdo četl předchozí autorčin výbor Už dávno ti chci něco říct a jiné povídky (Paseka 2003), může se těšit na ještě hlubší, bohatší a "pomalejší" odhalování charakterů jejích hrdinek (hrdinů) ve chvílích nějakého životního prozření či aspoň zahlédnutí okamžiku, kdy se život mohl otočit jiným (snad lepším) směrem. Všech devět povídek tohoto souboru, který čítá víc než tři sta stran, se odehrává v běžném předivu rodinných, přátelských i nepřátelských, mileneckých a manželských vztahů a navíc v nezdůrazňovaném, leč patrném teritoriu autorčiny rodné provincie. Příběhy těch próz jsou neobyčejně obyčejné, realistické bez přívlastku, a jejich zápletky jsou zároveň každodenní i věčné.

Štiplavě o stáří a o životě předtím

(...) Překvapení chystá Munroová vlastně v každé povídce, přičemž nikdy netušíme, z jaké strany přijdou. Většina jejích příběhů se totiž od jistého momentu odchýlí od předpokládaného směru a začne se vyvíjet dosti neobvykle. Přítomný děj je přitom průběžně prokládán vzpomínkovými pasážemi jednotlivých postav, které osvětlují jejich minulost - a tím i jejich aktuální motivace a tendence. Munroová přitom postupuje tak trochu jako autoři detektivek: představí prostředí a postavy - a teprve potom začne odkrývat jejich malá i větší tajemství až k tomu největšímu, které může (v povídce Kopřivy), ale nemusí (Rodinný nábytek) být zdrcující. Zároveň vše líčí poklidným, věcným a racionálním stylem s důrazem na přesné vystižení lidí, věcí i situací, který by sám o sobě mnohým jejím kolegyním stačil, jen by k tomu přidaly nějakou tu melancholii stáří.

Magazín OKO

Pár slov o Alici Munro
Aktuality

Pár slov o Alici Munro

Ta kniha, kterou od dnešního dne najdete na pultech ve vašem oblíbeném knihupectví se jmenuje Láska dobré ženy. Stejně jako všechny ostatní knihy Alice Munro se jedná o sbírku ...

 |  Tomáš Fojtík

Ty povídky Alice Munroové jsou jako romány
Recenze

Ty povídky Alice Munroové jsou jako romány

Alice Munroová je třináctou ženou a první občankou Kanady (pokud nepočítáme Saula Bellowa, který měl kanadský jen rodný list a tak si ho Američané nakonec přivlastnili), která ...

 |  Tomáš Weiss

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Nepřítel, přítel, ctitel, milenec, manžel
Autor:
Munroová, Alice
Nakladatel:
Paseka
EAN:
Doporučená prodejní cena:
149 Kč
Originál:
Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage
Překlad:
Jindrová-Špilarová, Alena
Popis:
Elektronická kniha, 320 stran, bez zabezpečení DRM, 2,7 MB ePUB ePUB, 5,8 MB Mobi Mobi, 1,2 MB PDF PDF, česky
Rok vydání:
2013