Adam Johnson - Syn správce sirotčince

Syn správce sirotčince

Nakladatel: Fortuna Libri 2014
Pulitzerova cena 2013

Rozebráno
323 Kč
pohlídat

Anotace

Jako syn správce sirotčince má Pak Čun-do jistá privilegia. Není jako ostatní hoši, sirotci, které rodiče odložili cestou do některého z pracovních lágrů. Když dospěje, je odhodlán poctivě sloužit své vlasti, Korejské lidově demokratické republice. Avšak v zemi řízené nevyzpytatelným Kimem, kde člověk nemá právo na vlastní život, natožpak na...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(2x)

Vaše hodnocení
Román Adama Johnsona, za který dostal prestižní Pulitzerovu cenu, vámi otřese. Je o nesmyslnosti, bezvýhradné poslušnosti režimu, o dani nejvyšší, kterou je svoboda a lidský život. Pulitzerova cena byla udělena po právu.

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Syn správce sirotčince

A vy si myslíte, že Severní Korea není sci-fi? Tak v rozhovoru pro Paris Review zareagoval Adam Johnson na poznámku, že před vydáním románu Syn správce sirotčince nic jiného nepublikoval. Knize o izolované planetě pod žezlem Kim Čong-ila věnoval šest let práce, včetně jedné návštěvy přímo v dějišti, a před výsledkem lze smeknout.
Celá recenze

Dobrodružství v zemi jitřní svěžesti

(...) Román začíná i končí rozhlasovým projevem. Oba jsou svědectvím naprosté bizarnosti tohoto skanzenu ultrastalinismu a nevídaného kultu osobnosti, okořeněného Evropanům nepochopitelnou orientální květnatou mluvou. (...) Ocitáme se zkrátka v zemi, v níž lidský život nemá valnou cenu, pojmy jako soukromí či individualismus jsou zapovězeny a vyžaduje se slepá oddanost po dlouhá desetiletí vládnoucí dynastii Kimů (ačkoli ani bezvýhradná poslušnost vždy negarantuje, Že dotyčný neupadne v nemilost a neskončí v děsivém prostředí vězeňského dolu). I v Severní Koreji ovšem dochází k projevům neuhasitelné touhy po svobodě a odhodlání získat lásku. Johnson za svůj dramatickyJohnson za svůj dramaticky vystavěný román ze země, kterou křížem krážem procestoval a dokonale poznal, iak se v ní žije, loni obdržel prestižní Pulitzerovu cenu.

Magazín OKO

Knižní výběr 10
Aktuality

Knižní výběr 10

Adam Johnson: Syn správce sirotčince

Fortuna Libri se obvykle nezaměřuje na knihy, které by nějak vyvolaly mou pozornost. Čas od času mě ale jejich novinka zaujme. Syn správce sirotčince je právě takový případ. Pak ...

 |  Tomáš Fojtík

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Syn správce sirotčince
Autor:
Johnson, Adam
Nakladatel:
Fortuna Libri
EAN:
9788073218553
ISBN:
978-80-7321-855-3
Doporučená prodejní cena:
359 Kč
Originál:
Orphan Masters Son
Překlad:
Křístková, Eva
Popis:
1× kniha, vázaná, 512 stran, česky
Rozměry:
15 × 21,7 cm
Rok vydání:
2014 (1. vydání)