Emma Donoghue - Pokoj

Pokoj

Nakladatel: Knižní klub 2015
Pokoj

Pokoj

233 Kč
Rozebráno
233 Kč
pohlídat
Rozebráno
206 Kč
pohlídat

Anotace

Strhující román o síle dětské nevinnosti a odvahy, nominovaný na Man Booker Prize. Kniha byla v roce 2015 také úspěšně zfilmována. – Pokoj je to jediné, co pětiletý Jack za svůj život poznal. Je to místo, kde se narodil, kde vyrůstá, kde žije v bezpečí se svou Mami. Celý den si hrají, učí se, cvičí nebo si čtou. V noci ho Mami schovává do Skříně,...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(3x)

Vaše hodnocení
Kniha, vyprávěná jazykem pětiletého chlapce, který věři, že Pokoj, Mami, on a Čert jsou celý svět a venku je jen Vesmír.....Musí věřit, protože nic a nikoho jiného neviděl, nezná.
Je to opravdu smutněkrásná kniha, psaná zvláštní formou, při které se musíte usmívat, i když víte, že je o smutných věcech.
Kniha se mi moc líbila, četla jsem ji jedním dechem, v očekávání, co bude dál. Ani si nejde představit, jak težké je zařazení malého chlapce do společnosti, o kolik dětských krás přišel.
Podle popisu na přebalu jsem se bála, aby se kniha nevezla na vlně unášených a zavřených lidí... Také mě vyděsila charakteristika "jazykově svébytný". Bála jsem se zbytečně, ta kniha je neuvěřitelná svým příběhem i svým jazykem, který příběh dotváří. Je čtivá, ale není hloupá. Nemohla jsem přestat číst.

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Co si počít po sedmi letech věznění ve zvukotěsné kůlně

Pětiletý Jack a jeho matka jsou v Pokoji - místnosti o pár metrech čtverečních - vězněni a matka opakovaně znásilňována mužem, kterému oba říkají „Čert“. Pro Jacka představuje Pokoj celý svět a pozdější adaptaci na normální prostředí na svobodě provázejí mnohé komplikace.
Celá recenze

Kniha o tom, co všechno se děje za zdí

Román Emmy Donoghueové Pokoj patřil v roce 2010 na nominační listině Man Booker Prize k mediálně nejatraktivnějším. Příběh vězněné dívky, která se stane matkou tyranova dítěte, se totiž nápadně podobá skutečnému případu Josefa Fritzla. Spisovatelka tvrdí, že jde o náhodu, ale vzhledem k načasování i mnoha shodným detailům je těžké jí uvěřit. (...) Zaběhnuté stereotypy zbourá osvobození. Rodina se ocitne pod drobnohledem médií a jednoduše si neví rady. Otevírá se otázka, jakou formu svobody člověk považuje za snesitelnou. Zatímco sedmadvacetiletá žena viděla v útěku jedinou možnost, jak přežít, pro Jacka vězení znamená domov, kam se touží vrátit. Paradoxně pouze cela je jeho jistým útočištěm před nebezpečím.

Z Fritzlova případu vzešlo mistrovské literární dílo

Překlad románu Emmy Donoghueové Pokoj inspirovaného případem Josefa Fritzla nabídne jeden z nejintenzivnějších literárních zážitků roku. Kniha loni nominovaná na prestižní Man Booker Prize vykresluje symbolický svět dítěte, které se narodilo matce zavřené kdesi v zahradním domečku šíleného tyrana. Jaký svět takové dítě obývá? Jak vnímá okolí? Jak svou matku a jejího tyrana? A jak si třeba hraje? Ale především: Jak prožije přechod do velkého světa? Ačkoli kniha popisuje jednu z nejodpudivějších forem lidského chování, je vskutku krásná, a to po všech stránkách. Předně to je dokonalost konceptu: tedy nahlížení světa perspektivou pětiletého chlapce, který nikdy neopustil místnost velkou několik metrů čtverečních a jemuž matka prezentuje Pokoj jako celý svět.

Magazín OKO

TV Kosmas

Pokoj - česky, anglicky i filmově

V noci ho máma vždy ukládá do bezpečí šatníku, v němž má usnout dříve, než přijde Starý Nick, jejich věznitel. Pokoj je pro Jacka domovem, ale pro jeho mámu vězením, ve kterém je ...

 |  Tomáš Weiss

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Pokoj
Autor:
Donoghue, Emma
Nakladatel:
Knižní klub
EAN:
9788024251875
ISBN:
978-80-242-5187-5
Doporučená prodejní cena:
229 Kč
Originál:
Room
Překlad:
Volhejnová, Veronika
Popis:
1× kniha, brožovaná, 335 stran, česky
Rozměry:
12,5 × 20 cm
Rok vydání:
2015 (2. vydání)