Etika: Základní otázky života

Nakladatel: Vyšehrad 2016
Není v prodeji
198 Kč
pohlídat

Anotace

Řešení etických dilemat všedního dne. Renomovaný německý evangelický teolog vychází ve svém shrnutí etiky od situací a problémů každodenního života. Postupně se věnuje dvaceti základním etickým tématům, od otázek spojených s početím a ochranou lidského života přes oblasti, jako jsou partnerské vztahy, manželství a rodina, média a jejich význam,...

Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Wolfgang Huber: Etika – Základní otázky života

(...) Autor připomíná, že představy, které dnes lidé mají o správném a dobrém životě, se široce rozcházejí. A klade si otázku, do jakého bodu je možné takové rozdíly akceptovat. Současně uvádí řadu příkladů, např. náboženské rituály jako je obřízka, postavení žen, které nesou hlavní tíhu chudoby, či problematiku konzumace masa jednak z hlediska zacházení se zvířaty, ale také z ekonomického pohledu. Obilí a sója užívané jako krmivo pro dobytek by mohly nasytit mnohem více lidí… (...) Kniha nejen klade podstatné otázky, ale nabízí i jakýsi etický kompas k nalezení správného směru a vlastních, na životních zkušenostech založených odpovědí. Etika Wolfganga Hubera spojuje vysokou odbornou úroveň s jasností a přístupností stylu, a může proto oslovit široký okruh čtenářů od odborníků v teologii až po ty, kdo hledají srozumitelně formulované poučení a inspiraci při řešení etických dilemat všedního dne.

20 základních etických dilemat dnešní doby. Mrhání potravinami, konzumace masa...

Na pulty českých knihkupectví se dostává zajímavá kniha doslova nabitá etickými podněty dnešního světa. Dílo německého evangelického teologa Wolfganga Hubera Etika – základní otázky života je přístupné širšímu okruhu čtenářů a není nijak přetěžováno různými citáty. Publikace obsahuje celkem 20 témat, počínaje otázkami spojenými s narozením, početím, přerušení těhotenství až po umírání a smrt. Mezi tím se ale nachází celá řada sfér lidského života – vzdělání, práce, ekonomika, životní prostředí a média.

Například v kapitole o rodině vysvětluje pojetí rodiny z univerzálního pohledu – každý člověk má rodinu, i ten který žije sám, otázku tedy nelze redukovat na pouze na rodiče a jejich děti. S problémem chudoby ve světě pak úzce souvisí otázka mrhání potravinami. Autor mluví například o problematice konzumace masa jednak z hlediska zacházení se zvířaty – vždyť i ta mají svá práva – ale také z ekonomického pohledu. Krmivo spotřebované pro zvířata by nasytilo mnohem více lidí.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Etika
Autor:
Huber, Wolfgang
Nakladatel:
Vyšehrad
EAN:
Doporučená prodejní cena:
198 Kč
Překlad:
Babka, Petr
Popis:
Elektronická kniha, 251 stran, bez zabezpečení DRM, 0,7 MB ePUB ePUB, 1,1 MB Mobi Mobi, 1,0 MB PDF PDF, 1,0 MB PDF PDF, česky
Rok vydání:
2016