Anna a Vlaštovčí muž

Nakladatel: Paseka 2016
Není v prodeji
125 Kč
pohlídat

Anotace

Píše se rok 1939. Sedmiletá Anna, dcera profesora krakovské univerzity, se náhle ocitá na světě sama poté, co otce zatkne gestapo. Pak se ale setká s tajemným mužem, který rozumí vlaštovčí řeči a dokáže si poradit s nepřátelskými vojáky i s celou řadou dalších problémů.
Tak začíná velké dobrodružství, ve kterém mezi Annou a jejím záhadným...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Anna a Vlaštovčí muž

(...) Je to sice „další“ válečný příběh, v němž hraje roli dítě, ale pojímá celosvětový konflikt jinak - jako něco, čeho je možné využít pro pochopení světa. Válka je tu šamanskou kulisou pro metaforické vyprávění o tom, jak neztratit naději. Dívka, jež měla ráda mýty, nyní sama jeden prožívá. Putování nemá cíl; samo je cílem a jedním z mnoha symbolů, jež kniha se snovou atmosférou nabízí. (...) Tajemný průvodce učí Annu nejen klamat tělem a oděvem, ale předává jí také znalosti přírody a poetické vidění světa. Což se nevylučuje s tím, že přežít se někdy povede jen za cenu smrti jiných. Pak přichází skutečný boj, kdy dívenka musí převzít vedení a zhostí se toho jako výborná žákyně. V té chvíli se příběh pro děti a dospívající stává i filozofickým a existenciálním románem. Válka symbolizuje smrtelné nebezpečí i zkoušku dospělosti. Vlaštovčí muž dívku učí, že ve světě, do něhož se narodíme, není nic jisté. A Anna přežije, protože si vzala si k srdci možná nejdůležitější radu: Že největší nadějí na přežití v onom nejistém světě lidských bytostí jsou nakonec jiné lidské bytosti.

Jak se řekne válka v cestovštině

Jak vysvětlit sedmileté dívce, jejíhož jediného příbuzného zatklo gestapo, co je to válka? Román Gavriela Savita to činí oklikou, neboť otázku vždy nadřazuje odpovědi. Opuštěná Anna se připojuje k tajemnému Vlaštovčímu muži a pět let společně putují zemí, v níž válka nastolila nová životní pravidla. Vyprávění je strhující nejen silou samotného příběhu, ale také metaforičností, s níž se dětská hrdinka a její průvodce dívají na svět okolo sebe.
Celá recenze

Anna v Vlaštovčí muž od Gavriela Savita

(...) Savit napsal svoji prózu bohatým jazykem, suverénním stylem – a především plnou tajemství, symboliky, tušení, náznaků a nezodpovězených otázek. Ostatně otázky jsou podle Vlaštovčího muže, který vezme Annu pod svá ochranná křídla a vyrazí s ní na dlouhou pouť válečnými roky, vždycky důležitější než odpovědi. Putují volnou krajinou, mimo velká města, ale otvírají velká témata. Vlaštovčí muž si drží v řeči distanc, pečlivě tají svoji pravou identitu, svůj osobní příběh, mýtus. A místo něj nabízí mýtus jiný, obranný – lapí Annu v řeči, v takzvané cestovštině, která mu slouží k výrobě tisíce a jedné poetické hádanky, kterou využívá dvěma způsoby. Jednak k tomu, aby odvedl dívčinu pozornost od brutálních kulis světové války, jednak aby ji přivedl k ní samé, aby podnítil a­ rozvinul její fantazii, její přemýšlení, její osobnostní zrání.

Gottfried Schatz Kouzelná zahrada biologie

Anně je sedm let, její matka je po smrti a otce zřejmě právě zatklo gestapo. Místo: Krakov, Polsko; čas: podzim 1939. A pak se najednou zjeví on – tajemný, uhrančivý, monumentální Vlaštovčí muž. Spadl z nebe? Zjevil se jako anděl strážný? Zrodila ho bujná fantazie dospívající dívky, zvídavé, přemýšlivé a jazykově nadané dcery univerzitního profesora? (...) Takové jsou základní souřadnice románu mladého amerického spisovatele Gavriela Savita Anna a­ Vlaštovčí muž, který právě vyšel v ­překladu do češtiny. Necelé čtyři měsíce poté, co vyšel ve Spojených státech originál. Na záložce se píše rovnou o světovém bestselleru. I ­když jde o autorovu prvotinu, není to vůbec nadsázka nebo reklamní trik. Je to silná, inspirativní a v tom nejlepším slova smyslu provokativní kniha.

Magazín OKO

Rádio Kosmas

Knižní okénko Kosmasu na Radiu Classic

 
 |  Tomáš Weiss

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Anna a Vlaštovčí muž
Autor:
Savit, Gavriel
Nakladatel:
Paseka
EAN:
Doporučená prodejní cena:
125 Kč
Originál:
Anna and the Swallow Man
Překlad:
Klásková, Věra
Popis:
Elektronická kniha, 199 stran, bez zabezpečení DRM, 1,2 MB ePUB ePUB, 2,2 MB Mobi Mobi, 4,4 MB PDF PDF, česky
Rok vydání:
2016