Ve stínu islámu: Menšinová náboženství na Blízkém východě

Nakladatel: Vyšehrad 2017
Není v prodeji
230 Kč
pohlídat

Anotace

Oblast Blízkého východu, odedávna žhavá půda, stojí dnes v popředí pozornosti ještě více než jindy. Pod vlivem aktuálních bouřlivých událostí probleskují v tisku zprávy o náboženských uskupeních dlouhou dobu koexistujících ve větším či menším souladu s majoritním islámem.
Životní praxe i věroučné zásady těchto obcí jsou neodborníkům povětšinou jen...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Co dnes obnáší život ve stínu islámu

(...) I tak je publikace Ve stínu islámu kvalitním, čtivým, obecně pozoruhodným dílem, jež ani ve velkých jazycích nemá mnoho obdob. A je také nepřímým dokladem, že hluboké kořeny nemají pouze orientální menšiny, ale i nepřízní doby bičovaná česká orientalistika.

Na Blízký východ podrobně a věrně

(...) Vyzdvihněme jednu moudrost, která se publikací vine jako červená nit – totiž jak navýsost důležité je přijmout realitu náboženské plurality, obecně pak veškerou jinakost. Vždyť o tom již drahnou dobu hovoří i mnohé z církevních autorit: Blízký východ bez náboženských menšin ztratí svou identitu a propadne se do vzájemné bratrovražedné apokalypsy. Přítomnost menšin přináší naději a zaručuje budoucnost. To je koneckonců i výzva pro nás: neplatí i zde, že přijetím někoho jakkoliv odlišného se stáváme více sami sebou?

Kdo dnes ve stínu islámu žije, kdo jen živoří

(...) Kolektivní monografie nabízí čtenářům v původních autorských příspěvcích vhled do problematiky vybraných blízkovýchodních náboženských menšin. V centru pozornosti tak dnes stojí především ta menšinová náboženství, jež byla zásadním způsobem poznamenána událostmi na Blízkém východě. Jejich zpracování se ujali významní čeští badatelé, kteří se daným náboženstvím dlouhodobě zabývají, a mohli ve většině případů čerpat ze svých terénních výzkumů. V knize popisují vztahy náboženství k islámu i jejich užitečnost či nebezpečí pro dnešek.

Jiří Gebelt a kol.: Ve stínu islámu

(...) Záměrem autorů není podat vyčerpávající přehled všech menšinových náboženství takto vymezeného geografického prostoru – takový text by musel nutně mít encyklopedickou povahu – ale jde jim o to, nabídnout čtenářům v původních autorských příspěvcích hlubší vhled do problematiky několika vybraných blízkovýchodních náboženských menšin. V centru jejich pozornosti stojí především ta menšinová náboženství, jež byla zásadním způsobem zasažena dramatickými událostmi – od pádu režimu Saddáma Husajna, přes občanskou válku v Iráku, Sýrii a události tzv. arabského jara.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Ve stínu islámu
Autor:
Gebelt, Jiří a kol.
Nakladatel:
Vyšehrad
EAN:
Doporučená prodejní cena:
230 Kč
Popis:
Elektronická kniha, 458 stran, bez zabezpečení DRM, 7,0 MB ePUB ePUB, 10,5 MB Mobi Mobi, 5,1 MB PDF PDF, 5,7 MB PDF PDF, česky
Rok vydání:
2017