Jiří S. Kupka - Krvavé jahody

Krvavé jahody: Příběh ženy, která přežila gulag

Interpret:  Hana Maciuchová
Nakladatel: Plus 2019
Krvavé jahody

Krvavé jahody

269 Kč
Skladem
269 Kč
Není v prodeji
249 Kč
pohlídat

Anotace

Krvavé jahody napsal Jiří Svetozar Kupka podle příběhu české občanky Věry Sosnarové. Její matka byla Ruska. Ve zmatcích říjnové revoluce odjela s československými legionáři do nové republiky, kde se provdala. Odjezdem ze SSSR však „zradila socialistickou vlast“ a dostala se na seznam osob, které byly po roce 1945 zatčeny a deportovány zpět. S...

Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(6x)

Vaše hodnocení
Ve škole jsme ji měli jako hosta. Chtělo se mi brečet. Paní Sosnarová je hodná a milá paní. Na přečtení knížky se chystám ale už se těším až tu knížku budu mít.
Knihu jsem četl jedním dechem, nejčastěji při cestování metrem, a poměrně často jsem si připadal hloupě, když jsem si spoza brýlí na čtení utíral slzy dojetí... Opravdu to je jeden z nejsilnějších skutečných příběhů, které jsem četl nebo viděl. Z příběhu je patrná úžasná a až neskutečná touha obou hlavních hrdinek přežít a vrátit se do své vlasti,...
Více
Precetla jsem knihu jednim dechem vcerejsi noc. Naposledy jsem cetla pred pul rokem Kolymske povidky a bohuzel pro ty hrdiny jedne i druhe knihy se vse odehralo ve 20. Stoleti. Bohuzel tam jsou lidi popisovani Clovek cloveku vlkem, coz je jiste urazkou vlka! Myslim po zkusenostech v poslednich 17 letech vyuky tedy Chemie Fyziky v nasem strednim i...
Více
Tahle kniha mne naprosto semlela, myslím, že už se k ní nikdy nevrátím! Proč? Protože po přečtení nelze na obsah knihy prostě zapomenout! Smekám před lidmi jako je pí Sosnarová, její sestra a jim podobní... Člověk ani nechce věřit, že jsou lidé takových zvěrstev možní... První polovinu knihy jsem byla naštvaná, k čemu po válce v naší zemi docházelo...
Více
Možná Vás zaujme i to, že hrdinka příběhu dodnes žije a je nucena přežívat z minimálního důchodu, neb ten ji byl vypočítán 'podle tabulek' bez respektování mimořádnosti jejího osudu... 18 let otrocké dřiny v Gulagu jako by nebylo, výpočet výše důchodu ovlivnil také fakt, že směla po návratu do vlasti vykonávat jen podřadné práce a za ně dostávala...
Více
Knihu jsem přečetl jedním dechem. Smekám před paní Sosnarovou a její sestrou, ale i mnoha dalšími, které se staly obětmi komunistické mašinérie a je mně smutno jak lidé rychlo zapomínají na činy bývalého režimu.
O knihe som sa dozvedela z ČT, kde som počúvala to hrôzostrašné rozprávanie p. Sosnarovej a knihu som si zohnala cez internet z Čiech, na Slovensku ešte nie je. Nevedela som sa od knihy odtrhnúť, je to veľmi pútavé čítanie. Koľko hrôzy ľudia zažili a dokázali to prežiť, je až neuveriteľné.
Tato kniha by se měla objevit už v osnovách základních škol. Né snad ani jako povinná četba, ale jako doporučená četba. Osobně se hluboce klaním před všemi, kteří dokázali takovéto útrapy přežít, podělit se o ně a tím varovat ostatní.
Moje představa o ruském životě po válce byla velice záporná,ale tohle je ....nemám slov.Opravdu patlat se v historii SSSR je děs.Sama na vlastní kůži jsem prožila,ale asi jen zlomek tohoto utrpení.Chtěla bych zapomenout,ale to nejde.R
Všem vřele doporučuji tento neuvěřitelný příběh o neskutečném bezpráví a nespravedlnosti. Až po přečtení si člověk uvědomí, co je to svoboda a hodnoty v životě. Skláním před houževnatostí hlavních představitelek i vynikajícím vyprávěním autora.
neuvěřitelné,obdivuji tyto dvě ženy, které dokázaly přežít v tak krutých a nelítostných podmínkách...ta touha vrátit se domů jim dávala sílu vše vydržet.
Kniha je podvrh, který znevažuje utrpení a smrt milionů za účelem mrzkého zisku, viz Paměť a dějiny číslo 2/2019: Hradílek Adam: Neskutečný příběh Věry Sosnarové. USTR.
Ano pěkný kousek sci-fi , jak se ukazuje šetření (nejen) historiků ÚSTR tak příběh byl vymyšlen. To, že knihu sepsal autor scénářů k Majoru Zemanovi snad působí už jen jako ironická tečka.
Zobrazit další (10)

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Jahody, které zkrvavěly v sovětských gulazích

(...) Autor zpracoval v románu Krvavé jahody osobní příběh hrdinky knihy podle jejího vyprávění. I když Kupka je zkušený vypravěč a umí čtenáře zaujmout, zde využil prostou a zdánlivě nezúčastněnou formu rozvíjení děje, přičemž popisované události získávají na působivosti právě oním holým sdílením faktů. Hrubost, krutost a nelítostnost věznitelů, u nichž vraždění je na denním pořádku, tu stojí proti zprvu opatrné a ojedinělé, ale přece jen se prosazující lidskosti, vzájemné pomoci vězněných a víře, jež nakonec pomáhají přežít. Literární zkušenost autorova se však projevuje v kompozici celého vyprávění, které přece jen spěje ke šťastnému konci a Kupka pochopitelně vyprávění protagonistky obohatil o historický kontext, o němž vypravěčka v dobách svých útrap nejspíš nemohla mít ponětí.

Knihy

(...) Autor poutavě vypráví o osudu ruské matky a jejích dvou dcer. Všechny tři byly po druhé světové válce prohlášeny za zrádkyně vlasti a odvlečeny do Sovětského svazu na nucené práce. Matka v táboře zahynula, obě dcery, které přežily útrapy nad představivost člověka, se po dvaceti letech vrátily domů a jedna o svém životě začala vyprávět.

Magazín OKO

Rádio Kosmas

Knižní hitparáda Miloně Čepelky

 
 |  Miloň Čepelka

Autor/Autorka

Interpret/Interpretka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Krvavé jahody
Autor:
Kupka, Jiří S.
Nakladatel:
Plus
EAN:
8594050426757
Doporučená prodejní cena:
249 Kč
Interpret:
Maciuchová, Hana
Popis:
AudioKniha ke stažení, 22 x mp3, délka 8 hod. 47 min., velikost 480,6 MB, česky
Rok vydání:
2019