Françoise Thom - Jak chápat putinismus

Jak chápat putinismus

Nakladatel: Pulchra 2021
Rozebráno
287 Kč
pohlídat

Anotace

Je Putinova politika skutečně autoritářská, umně maskovaná pod demokratickými kulisami, nebo má svět co do činění s formou autokracie podporované mafiánskou oligarchií a dochází tak v podstatě k naplnění kontinuity ruských dějin.



Francouzská historička Francois Thomová (1951) se celý svůj profesní život zabývá Ruskem a Sovětským Svazem....
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení
O soudobém Rusku a putinovském režimu jsem knih přečetla už hromadu a tato je výjimečná tím, že se pokouší čtenáři objasnit, jak se ruská společnost i mocenské elity dívají na Západ, jak vnímají ruskou pozici ve světě, čím se cítí ohroženy, čeho chtějí dosáhnout. Zaujala mě taky řada citací ruských politiků, novinářů i církevních hodnostářů, a to...
Více

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Jak chápat putinismus

(...) Françoise Thom nahlíží Rusko devadesátých let jako na území, kde sice padl bolševismus, ale demokracie přesto zůstávala v nedohlednu – právě i proto, že tamní společnost svými návyky a mentalitou po pás vězela v předešlé éře, u níž si historička všímá rysů, které sovětologové mnohdy přehlížejí. Třeba: „Od roku 1960 do konce 80. let bylo uloženo třicet pět milionů trestů odnětí svobody. Ještě v roce 1997 bylo v Rusku devět set tisíc vězňů. Věznění má dnes za sebou každý čtvrtý Rus, v některých sibiřských městech dokonce každý druhý (…) Tato ‚zóna‘ pronikla celou Ruskou společností. Její vliv je od konce 80. let dosvědčen i ve vývoji jazyka – ten je natolik ‚kriminalizovaný‘, že vězeňská či zlodějská hantýrka už nikoho nešokuje a hojně ji používá i prezident Putin.“ Čili: „Vězení a zajatecké tábory vytvořily plynulý přechod mezi zločineckým světem a ostatní ruskou společností.“ Klanová struktura a pravidla podsvětí prosakují do různých vrstev života, jeho každodennosti. (...)

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Jak chápat putinismus
Autor:
Thom, Françoise
Nakladatel:
Pulchra
EAN:
9788075640635
ISBN:
978-80-7564-063-5
Doporučená prodejní cena:
319 Kč
Originál:
Compredre le poutinisme
Překlad:
Korteová, Karla
Popis:
1× kniha, brožovaná, 256 stran, česky
Rozměry:
12,7 × 18,8 cm
Rok vydání:
2021 (1. vydání)