Ke stažení Info OKO

Na Zemi jsme na okamžik nádherní

Nakladatel: Vyšehrad 2021
Ihned
229 Kč

Anotace

Vypravěč románu, jemuž nikdo neřekne jinak než Pejsek, se ve svých téměř třiceti letech rozhodne napsat dopis, v němž odkrývá rodinnou historii. Ta začíná ještě před jeho narozením ve válečném Vietnamu a dává matce nahlédnout do okamžiků svého života, které nikdy nepoznala. Román přináší svědectví o jistě láskyplném, ale komplikovaném vztahu...

Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(3x)

Vaše hodnocení
Zajímavý text, poezie v próze. Děj trochu skáče, a možná nejde tak moc o děj, ale o slova, věty. Autor píše své negramotné matce, která se už nenaučila anglicky. Válka, osobní vztah, americký sen trochu jinak. Asi nelze čekat paměti, linearita textu není, ale básník se v textu nezapře. Možná se nabízí úvaha, zda až druhé čtení knihy neodhalí některé symboly a hloubky příběhu. Určitě doporučuji.
Kniha, která svým lyrickým pojetím překonává jiné. Surový a přesto něžný příběh malého chlapce, který jej v těžké době války ve Vietnamu vypráví skrze dopisy psané matce, je průnikem do roztříštěné duše, která neztrácí naději. Jen těžko se mi věřilo, že je celý příběh fikce. Autor je mistr slova a kniha působí jako dlouhá, poetická báseň.

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Pohled trojitého outsidera

Prozaická prvotina americko-vietnamského básníka Oceana Vuonga reflektuje hned několik závažných témat současnosti a dívá se na historii prizmatem dneška. Pojednává o válce ve Vietnamu, jeho následné emigraci do Spojených států, o vyloučení ze společnosti a ztotožnění se s několika menšinovými identitami. Je to ale především dopis dospívajícího autora-vypravěče matce, která neumí anglicky, a tak si synův text nikdy nepřečte.
Celá recenze

Magazín OKO

Svoboda není nic jiného než vzdálenost mezi lovcem a kořistí
Ukázky

Svoboda není nic jiného než vzdálenost mezi lovcem a kořistí

Už ve svých básních dokázal vietnamsko-americký spisovatel Ocean Vuong otevřít jazyk, ve kterém život zjizvený bolestí může znovu nacházet mír...Hranice mezi fikcí a ...

 |  nakl. Vyšehrad

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Na Zemi jsme na okamžik nádherní
Autor:
Vuong, Ocean
Nakladatel:
Vyšehrad
Edice:
Světová próza Vyšehrad
EAN:
EK501502
Doporučená prodejní cena:
229 Kč
Originál:
On Earth We're Briefly Gorgeous
Překlad:
Světlík, Martin
Popis:
Elektronická kniha, 232 stran, bez zabezpečení DRM, 0,6 MB ePUB ePUB, 0,8 MB Mobi Mobi, 4,1 MB PDF PDF, česky
Rok vydání:
2021