Vysoká škola chemicko-technologická v Praze se pyšní významnou mineralogickou sbírkou v České
republice. Sbírka je umístěna na Ústavu chemie pevných látek (dříve Ústav mineralogie) a je výslednicí
sběratelského úsilí členů ústavu po bezmála 200 let
Vítejte ve fascinujícím světě chemie! Šestý díl Chemického dobrodružství vás zavede na cestu časem do starověkého Říma, kde dvojčata Emča a Mína s jejich kouzelnou kamarádkou Chemulí čelí nebezpečným nástrahám.
The publication is built on previously published works presenting to the specialist public an important segment of material culture in the Gothic and Renaissance eras in Brno and Moravia.
V knize Tenzidy jsou popsány a vysvětleny základní fyzikálně chemické vlastnosti tenzidů a chemie a technologie jejich výroby z neobnovitelných a obnovitelných surovin.
Cílem této publikace je představit čtenáři základní pojmy a metody přenosových dějů, seznámit je s jejich vývojem a demonstrovat jejich praktické využití. Po prostudování textu by měl být čtenář schopen komplexní orientace v problematice.
Autorem je odborník zabývající se celoživotně výzkumem v oblasti léčiv, kniha je ale psána tak, aby poskytla vyvážený poměr mezi fakty a samotným příběhem popisujícím různá úskalí a zvraty, které se při vývoji léčiv mohou stát.
Na Hradčanském náměstí v Praze stojí několik architektonických klenotů v podobě historických rozlehlých paláců. Během archeologických výzkumů vrstev pod jejich sklepy a hradčanskou dlažbou byly vyzdviženy statisíce keramických střepů.
Konstituce, konformace, konfigurace v organickém názvosloví je souborným zpracováním aktualizovaných pravidel pro tvorbu názvů organických sloučenin podle posledních doporučení Mezinárodní unie pro čistou a aplikovanou chemii (IUPAC).
Kniha se zabývá problematikou úpravy vody v energetických provozech, zejména u elektráren a tepláren. V publikaci je věnována pozornost jak přípravě přídavné vody do parovodního a chladicího okruhu, tak metodám úpravy vody v těchto okruzích.
VŠCHT Praha vydala u příležitosti oslav 70 let samostatné existence novou knihu o dávné i nedávné historii školy. Kniha v nebývalém rozsahu postihuje institucionální dějiny školy v širším politickém, hospodářském, společenském a vědním kontextu.
Předkládaná učebnice přináší netradičním způsobem zpracované základy biochemie, nepřetížené nadbytkem faktografických údajů. Je určena pro vysokoškolské studenty, kteří již zvládli základy obecné, organické a analytické chemie.
V současné době je na trhu množství knih popisujících konzervativní teorii výroby českého ležáku nebo naopak kreativní tvorbu receptů všemožných pivních stylů vyráběných v nespecifikovaných podmínkách domácího vaření či minipivovaru.