Poslední kniha Juliana Barnese Levels of Life

/ Tomáš Weiss

O autorovi, který vždycky vzbudí v literární Evropě i Americe značný zájem a jeho poslední knize, píše Danica Hollá. Česky vydá v tomto roce Odeon, slovensky chystá Artforum.
O autorovi, který vždycky vzbudí v literární Evropě i Americe značný zájem a jeho poslední knize, píše Danica Hollá. Česky vydá v tomto roce Odeon, slovensky chystá Artforum.

Julian Barnes, anglický literát, frankofil, kterého si, myslím, víc cení ve Francii než doma, ve Velké Británii, potvrzuje tu starou pravdu, že doma je težké být prorokem. Britské i americké literární kritice dělá problémy Barnese zaškatulkovat. Rád totiž střídá literární kabáty. Přezdívku "literární chameleón" si vysloužil nejen proto, že psával i detektivní prózu pod pseudonymem Dan Kavanagh, a že má za sebou úctyhodné množství literární tvorby, ale hlavně proto, že přichází vždy s něčím úplně jiným. Jeho tvorba se vymyká jakékoliv specifické kategorizaci a bezproblémově bourá železné opony literárních žánrů. Ať už literární kritika a vydavatelé nazývají jeho knihy romány nebo povídkami, Julian Barnes je esejistou. Všechno, co do této chvíle napsal, je vlastně jedna velká esej o lásce, přátelství, věrnosti, zradě, smrti, obsedantnosti a soužení. Společným jmenovatelem je vždycky člověk. Barnes je stoprocentním humanistou a představitelem neorenesance moderní anglické literatury.
Psát o smrti, smutku a truchlení není lehké. Ještě těžší je psát o tom tehdy, když se nás to osobně dotýká a nejtěžší je dělat to veřejně, bez trapnosti, patosu, sentimentality a filozoficky na úrovni. Přesně o tom je poslední, útlá kniha Juliana Barnese Levels of Life. Je rozdělená do třech částí (tři sekce se v Banesově tvorbě objevují často), ze nichž až poslední mluví konkrétně o smrti jeho manželky Pat Kavanaghové, se kterou prožil třicet, očividně harmonických, let. V první části The Sin of Height historiograficky vzpomíná na průkopnictví francouzských a anglických vzduchoplavců. Jedním je Gaspard - Felix Tournachon, alias Nadar, exaltovaný nadšenec, který spojil touhu po létání s fotografováním. Umožnil podívat se na Zemi z výšky. Filozoficky řečeno: pokusil se změnit subjekt v objekt.  
Druhá část On the Level je prozaická metafora o plachtění a pádu. Dozvídáme se v ní o setkání dvou bohémů, herečky Sarah Bernhardt a člena Anglické královské jízdy Freda Burnabyho.
"Spojíte dvě veličiny, které předtím spojené nebyly, a svět se změní. Někdy to vyjde a jindy ne..." píše Barnes.
Ke svému osobnímu, velmi intimnímu letu k výškám, se Barnes odhodlá až ve třetí části knihy The Loss of Depth. Letí v balónu třicet let, pak nastane porucha a začíná pád, který trvá třicet sedm dní ode dne stanovení diagnózy. Barnes havaruje a přistává jako vdovec...
Počátky vzduchoplavby a fotografie v 19. století, slouží autorovi jen jako symboly pro lásku, vzplanutí, let ve výškách, úspěšné přistání nebo tragický pád s následky. Píše o smrti, smutku a samote ateisticky, ale bez hysterie. Jsme sami, když se narodíme i když umíráme.Co vlastně od lásky chceme? Utišit hlad po spojení. Společně vyletět, padnout a zemřít. Tím to všechno končí. Pocítit chuť života a smrti. Jsou to dvě antagonistické a navzájem se doplňující fáze jedné a té samé reality. Sloučení a destrukce splynou v jeden celek a na zlomek vteřiny se nám před zrakem mihne dokonalost bytí. Jako z letícího balónu.    
Julian Barnes je jako vždycky jazykově jasný, filozoficky přístupný a intelektuální, vtipný a vysoce inteligentní diskutér.

Julian Barnes: Levels of Life
128 str. nakladaelství Alfred A.Knopf 2013

Danica Hollá, slovenská literární redaktorka a překladatelka, autorka několika doslovů k anglosaským překladům někdejší slovenské edice Odeon, momentálně žije v USA a vyučuje na Seattle University, podílí se na ediční přípravě Revue svetovej literatúry, která na Slovensku pravidelně vychází.

ze slovenštiny přeložil tw

Další články

Nebo jinými slovy: globální spisovatelé v regionálním žebříčku.
Tohle je jeden z asi pochopitelných rysů dnešního prodeje knih. USA a Británie diktují trendy a zásobují knihkupectví produkty.
Aktuality

Nejprodávanější knihy za rok 2013 v Nizozemí

Nebo jinými slovy: globální spisovatelé v regionálním žebříčku. Tohle je jeden z asi pochopitelných rysů dnešního prodeje knih. USA a Británie diktují trendy a zásobují knihkupectví produkty.
 | Tomáš Weiss
Na tyhle dvě knihy Británie roky čekala. Napřed paměti sira Alexa Fergusona (letitý trenér fotbalového mužstva Manchester United) a pak vyprávění o životě od Morrisseyho (kdysi zpěvák legendární  kapely The Smiths, nyní na sólové dráze). Hned druhý den po vydání v polovině října byla Autobiografie nejprodávanější knihou Amazonu na britských ostrovech.
Aktuality

V Británii knižním šlágrem Morrisseyho Autobiografie

Na tyhle dvě knihy Británie roky čekala. Napřed paměti sira Alexa Fergusona (letitý trenér fotbalového mužstva Manchester United) a pak vyprávění o životě od Morrisseyho (kdysi zpěvák legendární kapely The Smiths, nyní na sólové dráze). Hned druhý den po vydání v polovině října byla Autobiografie nejprodávanější knihou Amazonu na britských ostrovech.
 | Tomáš Weiss
Žebříček bestsellerů v USA podle USA Today. - prvních 20 titulů (druhé číslo ukazuje pořadí minulého týdne).
Aktuality

Nejprodávanější knihy v USA - od 23.12. do 29.12. 2013

Žebříček bestsellerů v USA podle USA Today. - prvních 20 titulů (druhé číslo ukazuje pořadí minulého týdne).