Kdo je to ten Klekner?

/ václav knop

Jde prý o zápisky z pozůstalosti muže, který se nějak nehodil do pravidel společnosti. Žil takový muž skutečně, nebo jde o pokus naznačit obecný příběh abnormality uprostřed našich "normálních" životů? Víc vydavatel Václav Knop v textu i audio-ukázce.

Rodina Rudolfa Kleknera našla v jeho pozůstalosti zajímavé dokumenty. Nejdříve se zdály být nesourodé a chaotické, ale po pozornějším prozkoumání jeho blízcí správně usoudili, že se jedná o výjimečné dokumenty a obrátili se na nás, abychom jim poradili, jak s takovým pokladem naložit.

Stejně jako je i nás zaskočila autentičnost a jedinečnost Rudolfových zpovědí. Jeho nápady jsou vtipné a vynalézavé, životní příběh nadčasový a všeplatný. A i když se začal odvíjet před více než padesáti lety, je stále aktuální a jeho vize a předpovědi se každým dnem naplňují a přesahují rámec naší planety.

Někteří lidé by snad mohli být s úsudkem o tomto géniovi rychle hotovi slovy: byl to blázen. Ale víme naprosto jistě, co je a co není normální?

Zrekonstruovali jsme život tohoto poutníka naším světem, abychom vstřícné zájemce seznámili s jeho tvorbou, kterou jsme ne zdaleka všechnu zužitkovali. Máme jí ještě plný kufr.

Víc bych nerad prozrazoval. Přečtěte si knihu, kterou vám předkládáme, nebo si poslechněte její audioverzi. V žádném případě nebudete zklamáni.

Další články

Rádio Kosmas

Když se panu Čepelkovi před očima míhá jen pět písmen, slovo K-N-I-H-A

Pravidelný pořad o knihách, který má na Country Rádiu člen Divadla Járy Cimrmana Miloň Čepelka a který připravuje ve spolupráci s Kosmasem.
 | Tomáš Weiss
Rádio Kosmas

Co se člověk všechno dozví, když jednou večer zazvoní telefon

Při poslechu rozhlasové hry Ludvíka Aškenázyho Bylo to na váš účet napadá zas a znovu ta otázka: co to bylo za dobu ta "šedesátá léta"? Co to bylo za uměleckou skulinu, kterou se prodraly uprostřed cenzury a soc-prc-realismu lidsky hluboké a formálně avantgardní filmy a knihy a divadelní hry. A také hry rozhlasové. Jako právě tahle s Karlem Högerem v hlavní roli. To takhle jednou, dvacet let po válce, zazvoní čtyřicetiletému Jarýnkovi telefon.
 | Tomáš Weiss
Rádio Kosmas

Já jsem tvé stáří, pozvi mě dál....

Doktor František Koukolík je jedním z těch lidí, kteří mají schopnost srozumitelně a bez zbytečného ředění předávat laikům důležité informace ze specializovaných oborů. Víme, že jeho specializací je stručně řečeno mozek, tedy pochopitelně i myšlení, nejlépe to kritické. Jeho nová kniha Metuzalém má podtitul O stárnutí a stáří. Vznikla podle šestnáctidílného cyklu České televize v roce 2012. Tady je zvuková stopa dílu s názvem O smrti.