Co se člověk všechno dozví, když jednou večer zazvoní telefon

/ Tomáš Weiss

Při poslechu rozhlasové hry Ludvíka Aškenázyho Bylo to na váš účet napadá zas a znovu ta otázka: co to bylo za dobu ta "šedesátá léta"? Co to bylo za uměleckou skulinu, kterou se prodraly uprostřed cenzury a soc-prc-realismu lidsky hluboké a formálně avantgardní filmy a knihy a divadelní hry. A také hry rozhlasové. Jako právě tahle s Karlem Högerem v hlavní roli. To takhle jednou, dvacet let po válce, zazvoní čtyřicetiletému Jarýnkovi telefon.

Další články

Rádio Kosmas

Já jsem tvé stáří, pozvi mě dál....

Doktor František Koukolík je jedním z těch lidí, kteří mají schopnost srozumitelně a bez zbytečného ředění předávat laikům důležité informace ze specializovaných oborů. Víme, že jeho specializací je stručně řečeno mozek, tedy pochopitelně i myšlení, nejlépe to kritické. Jeho nová kniha Metuzalém má podtitul O stárnutí a stáří. Vznikla podle šestnáctidílného cyklu České televize v roce 2012. Tady je zvuková stopa dílu s názvem O smrti.
 | Tomáš Weiss
Rádio Kosmas

Muž jménem Ove: text, audiokniha, film

Bestsellery mají dnes tři stádia existence. Po úspěchu knihy (Ove vyšel nebo se chystá k vydání ve 25 zemích a jen ve Švédsku se ho prodalo před 600 tisíc kusů) přichází audiokniha (ta česká právě teď v podání Jana Vlasáka) a pak už čeká jen třetí stádium: film. A ten o Ovem taky bude. A pak všechno může začít znovu, třeba u Backmanovy nové knihy Babička se omlouvá a pozdravuje, kterou se jistě co nevidět bude snažit nakladatelství Host vydat.
 | Tomáš Weiss
Rádio Kosmas

Dávej klukům dvě pusy, až tady nebudu....

Když vám řeknou, že umíráte a nemáte už moc času a vy máte ještě celkem malé děti...Existuje pro mámu nějaká blbější situace? Autor knihy Mámin seznam St John Greene popsal takovou situaci z - bohužel - osobní zkušenosti. Jako manžel, kterému sepisuje jeho žena důležité věci na které nemá zapomínat, až tady nebude....Audio podobu knihy načetl David Novotný.