Bugatti step Elišky Junkové

/ OneHotBook

Vzpomínky první ženy za volantem, která vítězila v závodech Grand Prix. Eliška Junková dává nahlédnout do historie automobilismu u nás, a líčí, co obnášela příprava automobilového závodníka, vzrušení, krásu i rizika rychlého sportu. Když si v roce 1921 udělala řidičský průkaz, žen se stejným oprávněním existovalo jen pár desítek. Za pět let jako první žena na světě vyhrála mezinárodní závod automobilů.

Další články

Rádio Kosmas

Filipovský čte Mikulášovy patálie - kdo by odolal!

„Když jsem přišel domů, maminka mi vynadala, že jsem přišel pozdě na večeři. Když jsou takoví, tak tedy bez milosti: Zítra uteču z domova. Tatínek s maminkou se budou hrozně trápit a já se vrátím až za spoustu let a budu strašlivě bohatý a budu mít auto a letadlo!" A tak dál - Kryšpín, Vendelín, Albín...a pochopitelně dohlížitel Polívka.
 | Tomáš Weiss
Rádio Kosmas

Heil pervitin!

Nacisté fetovali o stošest, jak se už delší dobu vědělo. Maximum o tom zjistil autor knihy Totální rauš Norman Ohler, který přijel svoji knihu představit i na pražský knižní veletrh. Škoda, že si nevystačili s pervitinem, morfiem a dalšími dobrotami. Vlastně škoda, že asi fetovali ještě málo. Audioknihu načetl Vasil Fridrich.
 | Tomáš Weiss
Rádio Kosmas

Ve Führerlandu začnou umírat zasloužilí SSmani...

Nedá to autorům spát. Ani Robert Harris neodolal. Těžko posoudit, zda měl víc na srdci příběh nebo ten smutný fakt, že "Hitler prodává". Ale každopádně napsal knihu Fatherland o Německu roku 1964. Nacistické Německo válku neprohrálo, chystají se führerovy 75. narozeniny a začnou umírat vysocí nacističtí pohlaváři. Případ řeší v dramaticzaci, která trvá 5 hod. 21 minut, detektiv Xavier March alias Jiří Vyorálek. Otčina.