Tympanum - ušní bubínek knih

/ Tomáš Weiss

Audioknihy jsou na vzestupu. Ano,není to čtení, ale poslech. Je to nějaký jiný způsob vnímání a prožívání napsaných textů, ale evidentně jde o jednu z možností současné literatury, jak se dostat k lidem, co se zajímají. Ta možnost meziročně roste např. v USA už šestým rokem dvoucifernými procenty. Tedy - knihy se čím dál víc poslouchají.

Vydavatelství Tympanum se od svých počátků v roce 2006 specializuje na výrobu a prodej audioknih. Vydává světovou i českou beletrii, audioknihy pro děti a detektivky. V novinkách se najde jak sci-fi, tak například knihy i žánr knihy duchovních a populárně naučných. Na jejich vytváření spolupracuje s předními českými herci, režiséry a hudebníky. Ve svém repertoáru, čítající ke dnešku téměř 300 titulů, nabízí audioknihy všech žánrů, od nezkráceného čtení, přes dramatizace až po rozhlasové hry; nejčastěji však v nezkrácené, jednohlasé podobě.

V Tympanu nalezne český posluchač řadu audioknižních bestsellerů. Velký úspěch například sklidily audioknihy Čtyři dohody (čte J. Dušek), Muž, který sázel stromy (čte M. Eben), série audioknih Dana Browna (Inferno, Šifra mistra Leonarda, Andělé a démoni, Pavučina lží) nebo Hobit J. R. R. Tolkiena. Milovníci detektivek si zase přijdou na své v sérii o soukromém očku Sherlocku Holmesovi nebo stejně legendárním Herculeu Poirotovi, děti potěší tituly Kvak a žbluňk jsou kamarádi (čtou V. Dyk a  J. Prachař), Karlík a továrna na čokoládu (čte B. Hrzánová), Hrůzostrašné pohádky (čte J. Somr) nebo Čarodějné pohádky (čte P. Kostka),nové zpracování Pána prstenů, první knihy serie Hry o trůny a další tituly. Legendami už jsou nahrávky Školy malého stromu, Kouzelného kalendáře nebo McCarthyhho Cesty v podání Jiřího Ornesta.

Z nejžhavějších novinek pak nelze přehlédnout jak Stalkera nebo Huxleyho konec civilizace, Nestvůru z Essexu nebo detektivku Ďábel ve městě. A z duchovní a motivační škatulky je tu v autorském načtení bestselleru  Exotem na této zemi od salesiánského kněze Ladislava Heryána nebo text psychoterapeuta Heinze Petera Röhra Nedostatečný pocit vlastní hodnoty.

A název vydavatelství? Ani ten není náhodný – pochází z latiny a znamená sluchový bubínek, který je při „čtení ušima“ tolik důležitý.

Další články

Rádio Kosmas

Britská kniha roku 2016 jako audio - Nestvůra z Essexu

„Až troufale ambiciózní román – opulentní a fantaskní, divoký Ráj za zahradní brankou (…) trochu duchařina a trochu lekce přírodopisu, trochu romantika a trochu feministické poselství. Tak mě to uchvátilo, že jsem ještě osmačtyřicet hodin po dočtení litovala, že jsem zase zpátky v normálním světě.“ New York Times. V audio verzi účinkuje Kateřina Mendlová Horáčková.
 | Tympanum
Rádio Kosmas

Igor Bareš jako Gentleman v Moskvě

Hrabě Alexandr Iljič Rostov je na konci občanské války jako „nenapravitelný aristokrat“ odsouzen bolševickým tribunálem k doživotnímu vězení v moskevském hotelu Metropol. Uhlazený vzdělanec je nucen žít v podkrovní komůrce, zatímco venku se odehrávají nejbouřlivější události ruské historie. Přesto zakusí úžasné dobrodružství dalece přesahující hranice hotelu, jenž je se svými zvyklostmi, každodenní rutinou a různorodým personálem světem sám pro sebe. Čte Igor Bareš.
 | OneHotBook
Rádio Kosmas

Můžeme si namlouvat, že se tohle řešení bude všem zamlouvat?

Desetiletý Viktor jde ve škole z průšvihu do průšvihu. Jeho máma Hana je divadelní herečka, která si s ním už moc neví rady. Když ale dostane nabídku na natáčení seriálu, bere ji jako možné vyústění situace. Přestěhuje nezdárného synka k babičce na venkov. Každý ze zúčastněných má ale dost rozdílné představy, jak by měl jeho život vypadat. V audiočetbě knihy Petry Soukupové Nejlepší pro všechny účinkují: Milena Steinmasslová, Jan Cína a Martina Krátká.