Zamotaný život dvojitého agenta

/ Radioservis

Ve svém románu Lidský faktor z roku 1978 Graham Greene poněkolikáté zúročil svou životní zkušenost agenta MI6. Za války působil jako její rezident v Sierra Leone a po ní na londýnském ústředí britské špionážní služby pod vedením Kima Philbyho. Ten byl později odhalen jako dvojitý agent.

Hlavní hrdina románu, Maurice Castle, vede na první pohled rutinní, až nudný život řadového kancelářského pracovníka tajné služby. Ve skutečnosti je dvojím agentem. Stal se jím z vděčnosti, když mu sovětská tajná služba pomohla dostat jeho černou milenku z rasistické Jihoafrické republiky. Děj románu začíná v okamžiku, kdy na jeho oddělení padne podezření, že právě z něj unikají informace.

„Dramatizaci románu Grahama Greena Lidský faktor jsme točili v květnu 1993 v režii Jana Bergera. U mikrofonu se sešla výsostná společnost kolegů, v hlavní roli Jiří Adamíra, a já jsem se těšila na každý den, kdy jsme se scházeli ve studiu 6 Českého rozhlasu. Byla to neskutečná doba, intenzivně žitý čas, milosrdný dar osudu. Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Díly četby jsou uvedeny citací Josepha Conrada: „Vím jen to, že ten, kdo si vytvoří nějaké pouto, je ztracen. Do jeho duše už vnikl zárodek zkázy.“ Téma, které se vznášelo nad hlavními hrdiny v situacích románu i nad námi. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová

Další články

Rádio Kosmas

Tympanum - ušní bubínek knih

Audioknihy jsou na vzestupu. Ano,není to čtení, ale poslech. Je to nějaký jiný způsob vnímání a prožívání napsaných textů, ale evidentně jde o jednu z možností současné literatury, jak se dostat k lidem, co se zajímají. Ta možnost meziročně roste např. v USA už šestým rokem dvoucifernými procenty. Tedy - knihy se čím dál víc poslouchají.
 | Tomáš Weiss
Rádio Kosmas

Britská kniha roku 2016 jako audio - Nestvůra z Essexu

„Až troufale ambiciózní román – opulentní a fantaskní, divoký Ráj za zahradní brankou (…) trochu duchařina a trochu lekce přírodopisu, trochu romantika a trochu feministické poselství. Tak mě to uchvátilo, že jsem ještě osmačtyřicet hodin po dočtení litovala, že jsem zase zpátky v normálním světě.“ New York Times. V audio verzi účinkuje Kateřina Mendlová Horáčková.
 | Tympanum
Rádio Kosmas

Igor Bareš jako Gentleman v Moskvě

Hrabě Alexandr Iljič Rostov je na konci občanské války jako „nenapravitelný aristokrat“ odsouzen bolševickým tribunálem k doživotnímu vězení v moskevském hotelu Metropol. Uhlazený vzdělanec je nucen žít v podkrovní komůrce, zatímco venku se odehrávají nejbouřlivější události ruské historie. Přesto zakusí úžasné dobrodružství dalece přesahující hranice hotelu, jenž je se svými zvyklostmi, každodenní rutinou a různorodým personálem světem sám pro sebe. Čte Igor Bareš.