Tobiáš Lolness je sotva dvoumilimetrový kluk

/ Radioservis, Tomáš Weiss

Příběh z Horních větví - s mnoha zápletkami a odbočkami - je metaforickým obrazem našeho světa. Zrcadlí se v něm viditelná i skrytá nebezpečí, která plodí bezohlednost a zaslepenost mocenských struktur a osobních zájmů. Odráží i četná ekologická témata, zabývá se netolerancí a xenofobií i strachem z toho, co nás přesahuje a je mimo hranice naší zkušenosti.

Román francouzského autora Timothée de Fombelle patří mezi současná nejúspěšnější díla pro děti. V rozhlasové dramatizaci účinkují: Jiří Lábus, Marek Lambora, Šárka Vaculíková, Martin Finger, Lucie Trmíková, Igor Bareš, Zuzana Slavíková, Miroslav Hanuš, Viktor Preiss, Lenka Vlasáková a mnozí další.

Dobrodružný fantasy román, který napsal Timothée de Fombelle, získal cenu Hanse Christiana Andersena a byl vyhlášen jako nejlepší francouzský titul pro děti.

Další články

Rádio Kosmas

Obraz dívky se postupně mění v jakýsi stín minulých událostí

V anglické vesnici Gladstone se na Silvestra ztratí nezletilá dívka Rebecca Shawnová. I přes rozsáhlé pátrání nenalezne policie jediné vodítko, co se s ní mohlo stát. Tragická událost rezonuje s životy místních a ani uplývající čas nedokáže umlčet otázky, k čemu ten večer skutečně došlo. Někteří si představují, že dívčino tělo leží na dně jednoho z rezervoárů....Audio podobu psychologického románu Jona McGregora čte Otakar Brousek.
 | Tympanum
Rádio Kosmas

Cesta do hlubin duše Ignácia J. Reillyho

Sečtělý obtloustlý třicátník, který skoro nevychází z pokoje. Ne zcela bystrá matka, kterou se nechává obskakovat. Černoch Burma Jones nebo pan González. bývalá Ignáciova přítelkyně Myrna Minkoffová a další. Vlastně samí hlupci, kteří se proti hlavnímu hrdinovi spikli už tím, že stále otravují svými nicotnými životy. To Ignácius, rozvalený u televize, to je jiný génius. Satirický román Johna Kennedyho Toola (1937-1969) Spolčení hlupců. Čte Jiří Zavřel.
 | Tympanum, Tomáš Weiss
Rádio Kosmas

Lékař, Súdán a emoce bez hranic

Další text lékaře Tomáše Šebka Africká zima si udržel jednu důležitou kvalitu, které se nedostává knihám řady renomovaných spisovatelů: zachovává emoce. To zdaleka neumí každý: neztrácet při popisech napětí. Tomáš Šebek o sobě tvrdí, že není spisovatel a proč mu to vyvracet, protože on je především skvělý vypravěč. Audio podobu načetl Lukáš Hlavica.