Orientální fantasmagorie z Pakistánu - Rushdieho Hanba k poslechu

/ Radioservis

Román je fiktivní rodinnou ságou dvou národních hrdinů, Razy Hajdara a Iskandara Harappy, postav, které obě mají skutečný předobraz v pákistánských dějinách. Většinu historických postav autor groteskně degraduje a paroduje. Démonická zuřivost Sofi e Zenobie, jedné z hlavních postav, symbolizuje projevy totalitních režimů: hanba a násilí jsou rubem a lícem téže mince. Kniha je jakousi moderní orientální pohádkou, politickým pamfletem i osobní výpovědí poangličtělého Inda. Čte Ladislav Frej.

 

Hanba

269

Hanba

260

Další články

Rádio Kosmas

V hranicích magického kruhu rušné čtvrti Šibuja

Vydáte první knihu - a ta dostane všechny ceny, co se nováčkovi na české literární scéně nabízejí plus ještě další navrch. Tak vstoupila do českých knihoven a knihkupectví Anna Cima (1991) knihou Probudím se na Šibuji. V audiopodobě jí hlas propůjčila Anna Kameníková
 | nakl. Tympanum
Rádio Kosmas

Mluví k vám šumavští samotáři

Audiokniha Raději zešílet v divočině je ponorem do dlouhodobé samoty a odloučenosti, do tajuplného paralelního světa, který tomu našemu klade velmi znepokojující otázky. Rozhovory vedl držitel ceny Magnesia Litera Aleš Palán, snímky přispěl fotograf Jan Šibík (Czech Press Photo, Golden Prisma Award). Své hlasy šumavským samotářům propůjčili Igor Bareš, Norbert Lichý, Jana Stryková, David Novotný, Petr Čtvrtníček, Leoš Noha, Vilma Cibulková a Stanislav Šárský.
 | nakl. Tympanum
Rádio Kosmas

Znovu Prašina a Jirka a En

Pokračování úspěšné audioknihy, ověnčené cenou Nejlepší audiokniha pro děti a mládež 2018, odhalí nová zákoutí a tajné stezky křižující záhadnou pražskou čtvrť. Kniha vychází v rámci Velkého knižního čtvrtku 17. října, audio už je venku. Interpretem je Matouš Ruml.