Na cestě s Milošem Doležalem - reportážní podcast Aktualně.cz, výročí Akce K

/ Miloš Doležal - Aktualne.cz

Přesně před 70 lety, ve druhé polovině dubna 1950, udeřila v Československu akce s krycím názvem K. Komunistický aparát ji v tichosti připravoval už od podzimu 1949 a jejím hlavním cílem byla konfiskace církevního majetku. Aby postup nic nekomplikovalo, strana nařídila nejprve "odhalit" katolické kláštery jako "střediska protistátní činnosti". Pod touto záminkou pak jejich obyvatele dala pozatýkat a proměnit v kriminálníky i levnou pracovní sílu.

Další články

Rádio Kosmas

Na dotek Petra Viziny - podcast Aktualne.cz, hostem Jaromír Plachý a Jan Nejedlý

Hosty podcastu Petra Viziny jsou výtvarník Jaromír Plachý a literární kritik Jan Nejedlý, které fascinuje lidová tvorba vyrytá na veřejných pisoárech nebo žákovských lavicích. Mluví o vulgaritě, omastku chudých a černém humoru.
 | Petr Vizina
Rádio Kosmas

Na dotek Petra Viziny - podcast Aktualne.cz, hostem Alena Wagnerová

Se spisovatelkou Alenou Wagnerovou o silných mužských hlasech, ženách za socialismu i životě na zámku. "Dcera významného učence, intelektuálka z brněnské protestantské rodiny, platila za emancipovanou dívku a předchůdkyni feminismu dávno před tím, než se to slovo objevilo," charakterizuje Alenu Wagnerovou spisovatel Pavel Kosatík v knize Ústně více - Šestatřicátníci.
 | Petr Vizina
Rádio Kosmas

Na dotek Petra Viziny - podcast Aktualne.cz, hostem Ondřej Štindl

Čtyřiapadesátiletý novinář, scenárista a spisovatel Ondřej Štindl ve své nové próze Až se ti hlava zatočí vypráví příběh, který se odvíjí od poslední prezidentské volby. "Měl jsem v těch dnech pocit, že se něco skutečně děje. Zakaboněné tváře, zima a tma. Měl jsem pocit, že se s námi něco stalo. Že padla určitá zábrana. Když to řeknu nadneseně, jako kdyby lidi hledící do propasti do ní začali v závrati s úlevou skákat," přibližuje. Podcast připraven ve spolupráci s Kosmasem.