Na dotek - podcast Aktualne.cz, hostem Zdeněk Lukeš

/ Petr Vizina, Aktualne.cz

S historikem architektury Zdeňkem Lukešem o workoholismu stavitele Osvalda Polívky, který Praze dal Obecní dům i Novou radnici. A také „bokovky“, o nichž se dlouho nevědělo. Víc v knize Skrytá krása detailu.

Další články

Rádio Kosmas

Kolaps - podcast A2larmu s Danielou Tinkovou o její knize o osvícenství a sebevraždě

Sebevražda se postupně proměnila ze zločinu a hříchu v pouhou tragickou událost a jak tento spor ovlivňoval diskuse o hodnotách nastupující éry osvícenství. Vzniká moderní evropská společnost, moderní věda i stát a jeho instituce. Historička Daniela Tinková připravila k vydání svojí další knihu Bez zpěvu a bez zvonění - dekriminalizace sebevraždy mezi sekularizací a medikalizací v 17. až 19. století.
 | A2larm
Rádio Kosmas

Megafon - podcast Kosmasu s Obonete S. Ubamem o knize Náš černobílý svět

V roce 1976 se narodil české matce a nigerijskému otci. Později žil s matkou v Bruntále a jako mulat, míšenec, tam byl raritou. Vůbec celý jeho dosavadní život je dobrodružný. V 15 let poprvé za otcem v Nigerii, tam kadetní škola, po návratu do Čech pobyt na vojenské škole ve Vyškově, první afro-český voják z povolání, kromě vojenské akademie vystudoval i právo, založil Ligu etnických menšin, vrátil se po smrti otce do Nigérie, kde zažil doslova a do písmene akční scény.
 | Tomáš Weiss, studio Soundguru
Rádio Kosmas

Megafon - podcast Kosmasu s Lucií Vopálenskou a Michalem Plzákem o knize Pro smrt uděláno

Jak se na smrt a umírání dívají lidé jako Radkin Honzák, Karel Schwarzenberg, J. H. Krchovský, Dana Němcová, Václav Malý, Karol Sidon, Jan Spálený, Miroslav Petříček, Věra Nováková a další a další? Celkem 26 rozhovorů najdete v ojedinělé knize Pro smrt uděláno. Ta vyšla v rámci Velkého knižního čtvrtku - podzim 2021. S autory knihy i s dalšími spisovateli a redaktory se můžete sejít i osobně.