Na dotek - podcast Aktualne.cz, host Alexej Sevruk

/ Petr Vizina

„Byla hodná jako většina babiček a jmenovala se Marie. Celý život strávila na Ukrajině, přitom věděla, že má otce Čecha z Berouna. Ke konci života se přestěhovala do Čech,“ popisuje Alexej Sevruk postavu, které se stala předlohou jeho románu Evropanka.

Spisovatel a překladatel se narodil na Ukrajině, od 12 let však žije v Česku. V próze vypráví dějiny své rodné země v průběhu 20. století, jak je slýchal nejen od babičky Marie. "Mám velkou ukrajinskou rodinu. Člověk si toho spoustu vyposlechne, když třeba na svatbě nebo na pohřbu lidi popíjejí kořalku. Vždycky mě bavilo poslouchat vyprávění starších," říká.

Další články

Rádio Kosmas

Na dotek - podcast Aktualne.cz, host Jaroslav Rudiš

"Myslel jsem, že z železnice už jsem se vypsal ve Winterbergově poslední cestě, což je železniční román o cestě z Berlína do Sarajeva a dějinách střední Evropy," vysvětluje Jaroslav Rudiš vznik své nové prózy nazvané Návod k použití železnice.
 | Petr Vizina, Aktualne.cz
Rádio Kosmas

Megafon - s Monikou Oweyssi o audioknihách, Tympanu a hlasech umělé inteligence

V rozhovoru s ředitelkou audioknižního vydavatelství Tympanum a místopředsedkyní Asociace vydavatelů audioknih Moniku Oweyssi dojde na audioknihy z různých stran. Pochopitelně se bavíme o produkci Tympana, ale také o tom, jak dnes lidé audioknihy poslouchají a kupují, jaká je práce s herci, kteří audia namlouvají a jak do audioknižního provozu promlouvá stále víc umělá inteligence.
 | Tomáš Weiss, studio Soundguru
Rádio Kosmas

Na dotek - podcast Aktualne.cz, host Šimon Koudela

Ve svých devětačtyřiceti se Šimon Koudela stal z filmového a televizního režiséra i scenáristy knižním debutantem. Dosud točil dokumenty pro Českou televizi či společnost Febio, vytvářel projekce pro představení Laterny magiky či baletu pražského Národního divadla. Teď mu vyšel román Nikde tu jsem: Bojovka ulicemi nevědomí.