Napiš svůj život!

/ Tomáš Weiss

Nejlepší nápady jsou ty jednoduché.  Ten s knihou Dědečku/babičko vyprávěj patří právě k takovým.
Nejlepší nápady jsou ty jednoduché. Ten s knihou Dědečku/babičko vyprávěj patří právě k takovým.

Autorka Monika Kopřivová našla sepsané vzpomínky svého dědečka. To se občas v rodinách stane. Zájemci v takových zpovědích pak léta listují a připomínají si autora i ve chvílích, kdy už není fyzicky přítomný. Převyprávět svůj život, srovnat si ho, zamést nepořádky, uvést věci na pravou míru. Mnoho lidí si ale netroufá, nemají odvahu. Myslí si, že je k tomu třeba nějaký zvláštní talent. Právě pro ně připravila Monika Kopřivová kniihy, které jim návodnými otázkami pomohou "se rozpovídat". Ano, ano, jsou i jiné bystřiče mozků než jen křížovky a sudoku. Tohle není zdaleka jen nějaký rychlokvašený vánoční dárek. Tohle je, i podle psychologů, velká pomoc pro seniory a jejich mozkové závity. Zcela jistě existují věci, které o svém dědečkovi a babičce nevíte. Budou-li upřímní a budou-li mít tu odvahu, může být takový sepsaný život blízkého člověka pěkné dobrodružství.

Další články

Sám autor téhle knihy, Antonio B. Iturbe (1967),  o síle čtení a ducha vůbec říká, že nápad napsat knihu o existenci ilegální knihovny v koncentračním táboře dostal při četbě jiné knihy – v češtině vyšla pod názvem Knihovna v noci, a napsal ji Alberto Manguel.
Recenze

Knihovna na takovém místě?

Sám autor téhle knihy, Antonio B. Iturbe (1967), o síle čtení a ducha vůbec říká, že nápad napsat knihu o existenci ilegální knihovny v koncentračním táboře dostal při četbě jiné knihy – v češtině vyšla pod názvem Knihovna v noci, a napsal ji Alberto Manguel.
 | Tomáš Weiss
Kde jsou ty časy, kdy byla Berlíňanka Judith Hermannová (1970) považována za mladou a talentovanou.  Kdy, coby studentka němčiny a filozofie, pracovala po nocích za barem. Uběhlo patnáct let od její prvotiny. Z barmanky je německá literární hvězda a stačilo jí na to jen plus minus dvacet povídek. Všechny je máme v knihách Letní dům, později , Nic než přízraky a teď nově i v knize Alice k dispozici česky.
Recenze

Pět smrtí a Alice

Kde jsou ty časy, kdy byla Berlíňanka Judith Hermannová (1970) považována za mladou a talentovanou. Kdy, coby studentka němčiny a filozofie, pracovala po nocích za barem. Uběhlo patnáct let od její prvotiny. Z barmanky je německá literární hvězda a stačilo jí na to jen plus minus dvacet povídek. Všechny je máme v knihách Letní dům, později , Nic než přízraky a teď nově i v knize Alice k dispozici česky.
 | Tomáš Weiss
Debut amerického třicátníka Justina Torrese My, zvířata, označily anglo-americké kulturní rubriky, za úchvatný. Ve vzácné shodě. Přinášíme doslov (recenzi) knihy od redaktora českého vydání Petra Onufera. Přeložila Olga Bártová.
Recenze

Doslov k románu My, zvířata

Debut amerického třicátníka Justina Torrese My, zvířata, označily anglo-americké kulturní rubriky, za úchvatný. Ve vzácné shodě. Přinášíme doslov (recenzi) knihy od redaktora českého vydání Petra Onufera. Přeložila Olga Bártová.