Švédský ovčák, jeho ovce a to ostatní

/ nakl. Volvox Globator

Skrze vypravěčovy záznamy se před námi otevírá svět, o kterém má většina z nás jen mlhavé tušení  - stříhání vlny, čištění paznehtů, opravy rozpadající se ohrady a nahánění zatoulaných kusů střídají chvíle, kdy stačí ovce jen pozorovat a dohlížet na jejich pastvu. Právě tyto chvíle nabízejí dostatek času k úvahám o ovčákovi a jeho světě. Axél Linden: Ovčí deník
Skrze vypravěčovy záznamy se před námi otevírá svět, o kterém má většina z nás jen mlhavé tušení - stříhání vlny, čištění paznehtů, opravy rozpadající se ohrady a nahánění zatoulaných kusů střídají chvíle, kdy stačí ovce jen pozorovat a dohlížet na jejich pastvu. Právě tyto chvíle nabízejí dostatek času k úvahám o ovčákovi a jeho světě. Axél Linden: Ovčí deník

Ukázka:

3. července

Bééé! Někde tam jsou. Pořádně je nevidím, ale většinou bývají vzadu v hájku. Ovce. Zvláštní že jedno slovo označuje jak jednotné, tak množné číslo. Vybavuje se mi slavný literární vědec a kritik, člen Švédské akademie Horace Engdahl. Před pár lety jsem jeho a jemu podobné obdivoval, nebo mi alespoň přišli zajímaví. Jednou mi někdo říkal, že Engdahl působí dojmem, jako by měl strach ze samoty a z bezvýznamnosti. Kdo má strach ze samoty, ten možná nikdy nezažil opravdovou blízkost. A kdo se bojí bezvýznamnosti, ten… Bé.

5. července

Bahnice hezky leží u zeleninové zahrady. Vypadá to, že je jich docela málo. Mělo jich být dvanáct a k tomu šestnáct jehňat, ale odtud se zdá, že jich je… devět. Vypadají spokojeně. Rády leží na vršku a dívají se dolů. Asi tak mají větší nadhled. 7 10. července Na pastvinách jsou vyšlapané pěšinky. Ovce chodí za sebou, aby si nepodupaly trávu. To by mě nikdy nenapadlo. 

13. července

Je teplo. Ovce leží ve stínu pod vysokými duby. Prý jim není horko, i když mají vlnu. Historicky vzato jsou to stepní zvířata. Na pastvině stojí stará napáječka. Zvířata si tak můžou sama čerpat vodu ze studny. Je tam takový žlab na vodu a nad ním je jakoby víko, a když pod něj ovce strčí čumák, začne se napouštět voda. Je to vlastně napáječka pro krávy, a dovede se z ní napít jenom jedna ze starších ovcí, když do ní trochu vztekle vrazí nos. Jdu tam a pár litrů vody jim napustím. Ony ale zas tak moc nepijou.  

1. srpna

Ovce je potřeba zkontrolovat aspoň jednou denně. V létě se o sebe postarají samy, takže stačí zkontrolovat, jestli jsou naživu a jestli mají vodu. Na statku se nás o ovce stará víc. Povinnosti jsme si dělili různě – lidi přicházejí a odcházejí, ale ovce zůstávají. Jeden takový systém spočíval v tom, že jsme si zapisovali, kolik času jsme nad čím strávili. Kontrola ovcí na pastvě: 10 minut. Zpětně se to zdá úplně nesmyslné. A taky se tím trochu ztratilo to kouzlo. Na chovu ovcí je skvělé, že člověk občas ani nemá dojem, že pracuje nebo že má nějakou zvláštní zodpovědnost. Nejlíp to asi vystihuje pocit, že nemám já ovce, ale že ovce mají mě.

překlad Marie Přibylová

Další články

Daniel Hradecký (1973) už nějaký ten rok píše a pár knih už taky vydal. Prokletý básník made in severní Čechy. Teď je tady jeho próza Tři kapitoly. Tak nádherně používanou češtinou popsané poflakování, pojebávání od chlastu k chlastu a trápení s existencí. Jazykově úchvatné, dejme tomu Deml, Váchal a Diviš v jednom (jasně, že to kulhá). Cigarettes and Alcohol  and Hradecký a jeho čeština.
Ukázky

Prokletý básník a jeho dumdum čeština

Daniel Hradecký (1973) už nějaký ten rok píše a pár knih už taky vydal. Prokletý básník made in severní Čechy. Teď je tady jeho próza Tři kapitoly. Tak nádherně používanou češtinou popsané poflakování, pojebávání od chlastu k chlastu a trápení s existencí. Jazykově úchvatné, dejme tomu Deml, Váchal a Diviš v jednom (jasně, že to kulhá). Cigarettes and Alcohol and Hradecký a jeho čeština.
 | Tomáš Weiss
Jestliže vražda na tyranu není zločinem, pak také odboj proti útlaku je správný a spravedlivý, ať už si zrovna mocní píšou zákony jakékoliv. I proto je odbojová protektorátní trojice Mašín, Balabán, Morávek v pantheonu národních hrdinů právem.  Románovou podobu jejich odvážných kousků i jejich individuálních charakterů sepsal Dalibor Vácha do knihy M+B+M.
Ukázky

My tři králové jdeme k vám, odboj a odpor vinšujem vám!

Jestliže vražda na tyranu není zločinem, pak také odboj proti útlaku je správný a spravedlivý, ať už si zrovna mocní píšou zákony jakékoliv. I proto je odbojová protektorátní trojice Mašín, Balabán, Morávek v pantheonu národních hrdinů právem. Románovou podobu jejich odvážných kousků i jejich individuálních charakterů sepsal Dalibor Vácha do knihy M+B+M.
 | nakl. Argo
Objevit v lidech to dobré, nenechat v sobě zvítězit zlo – to je naděje pro Felixe i ostatní. BRZY Australana Morrise Gleitzmana se odehrává těsně po druhé světové válce, ale je navýsost aktuální!
Ukázky

Brzy bude svět, doufám, bezpečné a radostné místo. Dnes ráno to ale neplatí.

Objevit v lidech to dobré, nenechat v sobě zvítězit zlo – to je naděje pro Felixe i ostatní. BRZY Australana Morrise Gleitzmana se odehrává těsně po druhé světové válce, ale je navýsost aktuální!