Další hold zeleninové chuti

/ nakl. Slovart

Autor o své další "zeleninové" kuchařské knize řekl: „Zaměřuje se na pochopení, čím se zelenina odlišuje od jiných potravin, a v souvislosti s tím také na možnosti, jak její chuť a vůni zvýraznit a ozvláštnit. Ukazuje, jak vytvářet chuťové ‚bomby’, navržené speciálně pro zeleninu, a to pomocí procesu, párování a výběru potravin.“
Autor o své další "zeleninové" kuchařské knize řekl: „Zaměřuje se na pochopení, čím se zelenina odlišuje od jiných potravin, a v souvislosti s tím také na možnosti, jak její chuť a vůni zvýraznit a ozvláštnit. Ukazuje, jak vytvářet chuťové ‚bomby’, navržené speciálně pro zeleninu, a to pomocí procesu, párování a výběru potravin.“

BRAMBORY ČÁT MASALA S JOGURTEM A TAMARINDEM

Tento recept je inspirován indickým pouličním jídlem alú čát, které má mnoho regionálních variací, z nichž některé jsou jen pro odvážné, protože jsou velmi sladké a kyselé a pěkně křupavé. Naše verze je o něco krotší, přesto však hodně „nápadná“, co do chuti i vzhledu. Výborně se hodí k víkendovému obědu, spolu s jinou zeleninou, například lilkem s bylinkami a křupavým česnekem (s. 251) nebo salátem s ředkvičkami, okurkou a arašídy ochucenými papričkou chipotle (s. 263). Brambory můžete podávat také jako přílohu k pečenému jehněčímu masu nebo kuřeti. Čát (chaat) masala je mírně nakyslá směs koření, která dává tomuto pokrmu výraznou chuť. Ostrost získává z prášku ze sušeného manga, který se často používá v indické kuchyni k okyselení. Poznáte v něm chuť samos (plněných taštiček) a pakor (smaženek). Jak koriandrové čatní, tak tamarindová omáčka jsou vynikající ochucovací prostředky, které je dobré mít po ruce, abyste mohli osvěžit sendviče nebo wrapy, nakapat je na vejce nebo podávat k tofu či rybám. Připravované množství můžete zdvojnásobit nebo ztrojnásobit – koriandrové čatní vydrží v chladničce týden a tamarindová omáčka až 2 týdny. Fotografe na následující dvoustraně. 1. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 220 °C. 2. Brambory a 2 lžičky soli dejte do středně velkého hrnce a přelijte studenou vodou – měla by sahat asi 4 cm nad ně. Vodu přiveďte k varu na středním až silném ohni a brambory vařte 6 minut nebo dokud nejsou téměř uvařené, ale dosud trochu křupnou při kousání. Sceďte je a osušte poťukáváním, potom je přeneste na velký plech vyložený pečicím papírem a promíchejte s olejem, kořením čát masala, kurkumou, ⅓ lžičky soli a pořádnou špetkou černého pepře. Pečte s jedním až dvěma zamícháními 35 minut nebo dokud nejsou brambory tmavě zlaté. 3. Zatím připravte koriandrové čatní. Všechny suroviny a ¼ lžičky soli dejte do malé nádoby robotu a nahladko rozmixujte. Odložte. 4. Všechny suroviny na tamarindový dresink prošlehejte v misce s 1½ lžičky vody a odložte. 5. Jogurt rozetřete na velký kulatý servírovací talíř. Na něj naneste koriandrové čatní a mírně je zapracujte do tvaru spirály. Pokapejte polovinou tamarindového dresinku a navrch dejte brambory, cibuli a chilli papričku. Pokapejte zbývajícím tamarindovým dresinkem, posypte semínky a podávejte.

Suroviny: 750 g malých (baby) nových brambor, nakrájených po délce na 1cm plátky, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička koření čát masala, ½ lžičky mleté kurkumy, 250 g jogurtu řeckého typu, ½ malé červené cibule, nakrájená na tenká kolečka kráječem, pokud ho máte, nebo ručně (45 g), 1 zelená chilli paprička, nakrájená na tenká kolečka (10 g), 1½ lžičky semínek koriandru, opražených, 1½ lžičky semínek černuchy,  30 g čerstvého koriandru, 1 zelená chilli paprička, zbavená semen a nasekaná nahrubo (10 g), 1 lžíce limetové šťávy, 60 ml olivového oleje,1½ lžíce kupované tamarindové pasty nebo dvojnásobné množství, pokud ji připravujete z dužniny, 1½ lžičky krupicového cukru, ¼ lžičky koření čát masala.

Chuť

539

Chuť

419

Další články

S výjimkou exilových vydání se Rotreklova tvorba ke čtenářům dostala až po roce 1989. Zizlerova monografie Aristokrat katakomb se věnuje celku Rotreklova díla. Zaměřuje se zejména na jeho poezii, ale zabývá se i Rotreklovými pozoruhodnými texty prozaickými; kromě povídek a básní v próze i románem Světlo přichází potmě, který zachycuje jeho životní příběh v podobě svébytného jazykového i formálního experimentu, nebo rozhlasovými hrami a publicistikou.
Ukázky

Silný básník i protikomunistický odbojář Zdeněk Rotrekl

S výjimkou exilových vydání se Rotreklova tvorba ke čtenářům dostala až po roce 1989. Zizlerova monografie Aristokrat katakomb se věnuje celku Rotreklova díla. Zaměřuje se zejména na jeho poezii, ale zabývá se i Rotreklovými pozoruhodnými texty prozaickými; kromě povídek a básní v próze i románem Světlo přichází potmě, který zachycuje jeho životní příběh v podobě svébytného jazykového i formálního experimentu, nebo rozhlasovými hrami a publicistikou.
 | nakl. Host
Kniha rozhovorů historika Jakuba Šloufa s vůdcem průmyslových dělníků z listopadu 1989 a pozdějším prvním polistopadovým federálním ministrem práce a sociálních věcí Petrem Millerem sleduje poutavý životní příběh. Otevřenost vyprávění Petra Millera jsou neobvykle inspirativním výchozím bodem pro úvahy od dělnické profesi na konci socialismu a v prvních letech obnovené demokracie.
Ukázky

Ať promluví vůdce dělníků z Listopadu 89 Petr Miller

Kniha rozhovorů historika Jakuba Šloufa s vůdcem průmyslových dělníků z listopadu 1989 a pozdějším prvním polistopadovým federálním ministrem práce a sociálních věcí Petrem Millerem sleduje poutavý životní příběh. Otevřenost vyprávění Petra Millera jsou neobvykle inspirativním výchozím bodem pro úvahy od dělnické profesi na konci socialismu a v prvních letech obnovené demokracie.
 | nakl. Akropolis
Evě Umlaufové se po několikaletých rešerších podařilo odhalit a zachytit rodinnou minulost, která se čte jako živá, napínavá reportáž. Její mnohovrstevnatá autobiografie dalece přesahuje osud jedné rodiny.
Eva Umlaufová se narodila v roce 1942 v pracovním táboře pro Židy ve slovenských Novákách. Ocitla se v Osvětimi. Přežila. Vystudovala medicínu v Bratislavě a v roce 1967 odešla do Mnichova, kde do současnosti působí jako terapeutka.
Ukázky

Velký knižní čtvrtek - podzim 2021: Eva Umlaufová, Stefanie Oswaltová: Číslo na tvém předloktí je modré, jako tvé oči

Evě Umlaufové se po několikaletých rešerších podařilo odhalit a zachytit rodinnou minulost, která se čte jako živá, napínavá reportáž. Její mnohovrstevnatá autobiografie dalece přesahuje osud jedné rodiny. Eva Umlaufová se narodila v roce 1942 v pracovním táboře pro Židy ve slovenských Novákách. Ocitla se v Osvětimi. Přežila. Vystudovala medicínu v Bratislavě a v roce 1967 odešla do Mnichova, kde do současnosti působí jako terapeutka.