Vášeň mezi řádky - film o Charlesi Dickensovi

/ Tomáš Weiss

Charles Dickens (1812 - 1870) byl ve své době nejen největším spisovatelem Británie, ale uctívaným romanopiscem Evropy i Ameriky. Otec deseti dětí stíhal psát svoje romány, být novinářem a aktivistou. Film Vášeň mezi řádky se v originálu jmenuje Neviditelná žena. Je totiž o mladé ženě, která se stala něčím, jako jeho celoživotní milenkou.

Další články

TV Kosmas

Jak si darovat zpět vzpomínky

Kniha Dárce od Lois Lowryové je mimořádná hlavně tím, jak napínavě a empaticky dokáže dospívajícím přiblížit dystopickou společnost - společnost, kde ze z člověka stal jakýsi post-humánní tvor ve jménu pokroku. 11. září (zajímavé datum na premiéru amerického filmu o společnosti bez vzpomínek) přijde do českých kin filmová podoba příběhu. Roli Dárce přijal Jeff Bridges. Doporučení: přečtěte si knihu a pak jděte do kina. Protože mezi "číst" a "vidět" je - jak by řekl Dárce - velký rozdíl.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Co psal čtyřletý Peter May?

Autor Trilogie z ostrova Lewis navštívil v červenci Česko. Při svém čtení mimo jiné prozradil, že: "„Můj otec byl učitel angličtiny a maminka byla velká čtenářka. Naučil jsem se číst a psát ještě dřív, než jsem začal chodit do školy. Svůj první příběh jsem napsal ve čtyřech letech. Je o skřítkovi Ianovi, má celé dvě kapitoly a je napsaný tak velkými písmeny, že se na stránku vešlo jen pár slov." Tak se na to podívejme:
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Okem do knih - Donald Ray Pollock: Ďábel

Kniha víc ďábelská než literární. Americký autor se prostě rozhodl, že do téhle knihy narve každou zvrhlost, která ho napadne a bude o ní tak nějak chladnokrevně psát. V knize naskicovaní pěkní vejlupkové a frustráti. Od všehoschopných věřících až po šáhlého fotografa - sériového vraha atd. atd...skutečně "dobrého člověka těžko najdeš".