Zvláštní druh zlatíčka tenhle Zlatan

/ Tomáš Weiss

Fotbalové memoáry jsou zpravidla na knižím trhu těmi komerčně úspěšnými tituly. Pro nakladatele i pro autora. Zlatan Ibrahimovič, švédský fotbalový internacionál, nebude výjimkou. Navíc - těžko hledat v současném fotbale někoho, kdo minimálně působí víc nadutě a kontroverzně a přitom prostě opravdu kopat do meruny umí. Zdá se, že jediný opravdový respekt má Zlatan k fandům.

Tohle se třeba o knize píše v Anglii:

Nejlepší autobiografií fotbalisty posledních let je pravděpodobně kniha Já jsem Zlatan Ibrahimović… Vzhledem k 700 tisícům výtisků prodaných jen ve Švédsku a vydání knihy v patnácti zemích se nejspíš jedná o nejúspěšnější příběh evropského imigranta od románu Bílé zuby (2000) spisovatelky Zadie Smithové. Kniha se také dostala do užšího výběru kandidátů na prestižní švédské literární ocenění — Augustovu cenu (Augustpriset)… Po obligátním pousmání, které u vás vyvolá označení „autobiografie fotbalisty", zjistíte, že Zlatanova kniha překvapivě připomíná vyprávění imigranta zachycené Philipem Rothem v klasickém románu Portnoyův komplex (1969), v němž autor popisuje, jak jako mladý Žid vyrůstal ve třicátých a čtyřicátých letech dvacátého století v Newarku ve státě New Jersey. Příběhy obou těchto mužů se vzájemně osvětlují. Kromě toho oba přibližují stále typičtější, avšak málo známé zkušenosti ze života imigrantů. Většina zmínek o přistěhovalcích totiž vychází pouze z úst politiků, kteří o nich kážou. Autoři v těchto knihách z vlastních zkušeností nádherně líčí, jaké je vyrůstat v přistěhovalecké rodině. Přestože Zlatana a Rotha dělí oceán a čtyři desetiletí, paralely v obou příbězích jsou pozoruhodné.

 

Další články

TV Kosmas

Rodinné domy, které mají šmrnc

Rodinné domy v ČR mají za sebou divoké časy, podobně jako celá společnost. Snahou předních architektů je přesvědčit investory, že postavit si archotektonicky správný dům je něco, co se jim vyplatí. A i když dům máte - kdo by si rád nezalistoval katalogem toho nejlepšího, co se u nás za posledních 25 let postavilo. Předchozí podobné knihy jsou i díky tomu vyprodané.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Bon apetit - Američanka s francouzským jazýčkem

Jsou určité dny a určité hodiny, kdy se na všech českých televizích vaří. Nejen kuchaři Pohlreich a spol., ale třeba Pawlowská Halina nebo dokonce Sestra Steinova Karolína Kamberská. S knihou Umění francouzské kuchyně se dostanou zájemci o baštíznu někam do Ameriky po druhé světové válce. Tehdy se vrátila z pobytu v Paříži Julia Childová a začala učit Američanky, jak se vaří za oceánem.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Amazon nepřijat do Svazu českých knihkupců a nakladatelů!

Globální samoobsluha Amazon vznikla před 20 lety jako internetová prodejna knih. Jejímu zakladateli, Jeffu Bezosovi, je letos padesát. Amazon změnil - a ještě změní - svět knih k nepoznání. Smutné je, že Bezosovi evidentně nejde o knihy, ale o technologie. Možná to všechno dělá jen proto, aby si splnil svůj sen - provozovat společnost, se kterou se lítá do hlubokého kosmu (už takovou má).