Týdny Olgy Stehlíkové ve Fra

/ tomáš weiss, vojtěch polák

Olga Stehlíková (1977) si roky na svoje Týdny počkala. Ať už to bylo z jakýchkoliv důvodů, dobře tak. Z další možné plevelné rybky české poezie je možná i díky vyčkání a publikační zdrženlivosti pěkně zubatá štika. Týdny jsou živé, tragikomické, ironické, sebeparodující. Jsou o školce, na níž není nic mateřského, o krojovaném sporáku, o těch, které si berou tvého muže za ženu, o vzpomínkách, vyškrábaných kyretou. "Řekni bazén, prsa máš až na zem".

 

Týdny

205

Další články

TV Kosmas

Juan José Saer - objevování legendárního Argentince

Půl roku mi trvalo, než jsem si o Vánocích přečetl knihu Pátrání. Od té chvíle nechápu, jak mohlo tolik let trvat, než byla do češtiny přeložena první kniha Juana Josého Saera (1937 - 2005). Letos to bude 10 let od jeho smrti. Možná i to bude důvod k lepšímu seznámení. Zatím máme díky nakladatelství Runa a překladateli Janu Machejovi k dispozici dvě knihy a na třetí se pracuje.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Happy Birthday, Elvis!

8.ledna 2015 to mohla být pěkná veselice. Dejme tomu prošedivělá obtloustlá rokenrol star s pískajícím naslouchátkem v uchu, by přijímala gratulace z celého světa. Ale Elvis Presley umřel už v srpnu 1977. I když určitě znáte ten logický důkaz: Elvis je Bůh, Bůh je věčný, tedy Elvis žije!
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

"Rád si s Leonardem povídám"

To zpívá v jedné svojí písničce Leonard Cohen a pokračuje: "Je to fajn chlap a dobrý pastýř, líný mizera v obleku." Zpěvák, starý jako nakladatelství Vyšehrad, má novou uhrančivou desku Popular Problems a dál koncertuje. Jeho život, hudba a vykoupení jsou zachyceny v životopisné knize.