Hana Zahradníková zve na vystoupení Pajtima Statovciho na letošních Colours Of Ostrava

/ Tomáš Weiss, Vojtěch Polák, Hana Zahradníková

V rámci debatního Meltingpotu na letošních Colours Of Ostrava bude Literární stage KOSMAS/Argo. Pajtim Statovci, rodák z Kosova, žijící ve Finsku od dvou let, píše o bolestech imigranta s otevřeností a vyzrálostí, přestože mu bylo v době, kdy knihu vydal, pouhých čtyřiadvacet let. Téma imigrace a identity rozvíjí v kontrastním dvougeneračním příběhu matky a syna, vyprávějícím o rodině, kterou válka vyrvala z kořenů.

Další články

TV Kosmas

Iveta a Marie a jejich srdcařské knihkupectví Přístav

Otevřít dnes v Praze nové malé knihkupectví - to chce hodně dobrodružnou povahu. Iveta Ambrosová a Marie Brůnová, dvě knihkupkyně ze zrušeného knihkupectví Fišer, si ale našly prostor v pražském Karlíně a chystají tam knihkupectví podle svého gusta. Jejich Přístav plánují otevřít už na konci června 2017.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Film podle Kingovy Temné věže

Roland Deschain (Idris Elba), poslední z řádu rytířů, vede odvěkou bitvu s Walterem O'Dimem, známým též jako Muž v černém (Matthew McConaughey) a je odhodlaný zabránit mu ve zničení Temné věže, která svou existencí drží pohromadě celý vesmír. Dobro a zlo se tak ocitají v souboji, který rozhodne o osudu všech světů, protože Roland je jediným, kdo je schopen Temnou věž před Mužem v černém ochránit.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Lavie Tidhar, autor knihy Muž leží a sní, hostem Colours Of Ostrava 2017 - Meltingpot

Izraelec, jeden z těch, kteří si vymýšlí historii, jak by třeba taky mohla být a skrze takové příběhy chtějí před něčím varovat dnešek. V knize Muž leží a sní vyhráli ve 30. letech minulího století volby v Německu komunisti a všichni nacisti museli uprchnout ze země.