Velký knižní čtvrtek - jaro 2018: Tomáš Boukal - Hřbitov nevěst

/ tomáš weiss, vojtěch polák

Tomáš Boukal (*1977) vystudoval etnologii na FF UK. Pracuje na Katedře sociální a kulturní antropologie FF Univerzity Pardubice. Dlouhodobě se zabývá původním obyvatelstvem Severu, především vztahem lovců, rybářů a sběračů tajgy s jejich životním prostředím. Podnikl řadu cest mezi původní obyvatelstvo Sibiře a severní Kanady. Několik let žil na Altaji (jižní Sibiř).

Další články

TV Kosmas

Svatební cesta do Jiljí po 35 letech

Od vzniku slavné komedie Svatební cesta do Jiljí s Libuší Šafránkovou a Josefem Abrhámem v hlavních rolích uběhne letos už pětatřicet let. Vydavatelství Supraphon se nyní vrátilo k oblíbené novele Miroslava Skály. Producentka Supraphonu Naďa Dvorská přizvala do nahrávacího studia Tatianu Vilhelmovou a Vojtěcha Dyka. Pro dokreslení atmosféry nahrávky byla použita původní hudba Petra Skoumala.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Urbanův Hastrman jako film

Urbanův román získal pozornost odborné i čtenářské veřejnosti. V roce 2001 byl oceněn Literou za prózu. Filmové adaptace se ujal Ondřej Havelka, swingař, ale třeba také režisér operního představení Nagano v Národním divadle. Premiéra je v Česko-Slovensku naplánovaná na 19. dubna 2018.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Patnáctého 15 novinek - Velký knižní čtvrtek

Knihy jsou v knihkupectvích a čekají. Čtvrtek, 15. března - 15 knižních novinek. Různých. Od biblických příběhů, přes cyklistiku až k šumavským poustevníkům. Od vzpomínek amerického režiséra na Prahu až k rozhovoru s Dagmar Peckovou, která našla konečně někoho, kdo se jí ptá hlavně na hudbu. A taky o estábácích z 50. let nebo třeba prvotina Jiřího Křižana. A dnes v 17 hod. setkání s mnohými autory v pražské Městské knihovně. Takováhle tam bývá atmosféra.