Patnáctého 15 novinek - Velký knižní čtvrtek

/ Tomáš Weiss

Knihy jsou v knihkupectvích a čekají. Čtvrtek, 15. března - 15 knižních novinek. Různých. Od biblických příběhů, přes cyklistiku až k šumavským poustevníkům. Od vzpomínek amerického režiséra na Prahu až k rozhovoru s Dagmar Peckovou, která našla konečně někoho, kdo se jí ptá hlavně na hudbu. A taky o estábácích z 50. let nebo třeba prvotina Jiřího Křižana. A dnes v 17 hod. setkání s mnohými autory v pražské Městské knihovně. Takováhle tam bývá atmosféra.

 

Další články

TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek, jaro 2018: Gene Deitch - Z lásky k Praze

Americký režisér animovaných filmů a držitel Oscara Gene Deitch se v roce 1960 objevil v Praze. V komunistickém ČSSR měl vyrábět ve studiu Bratři v triku animované filmy pro Ameriku. Možná to měl jen nějak zařídit, rozběhnout a zase odjet. Jenže animátorka Zdenka se stala jeho lásku a manželkou a z krátké pracovní cesty bylo skoro šedesát let. O těch letech teď v českém překladu vychází jeho kniha Z lásky k Praze.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek, jaro 2018: Gene Deitch - Z lásky k Praze

Americký režisér animovaných filmů prožil skoro šedesát let svého života u nás - nejprve v ČSSR, pak v ČSFR, nakonec v dnešní ČR. Bylo to kvůli animovanému filmu a kvůli lásce - své ženě Zdence, kterou našel v roce 1960 ve známé animátorské skupině Bratři v triku. Kniha o životě "tichého Američana v Praze" vychází právě česky s názvem Z lásky k Praze.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek, jaro 2018: Václava Jandečková - Falešné hranice

Autorka na deseti osobitých příkladech vypráví příběh účastníků i zákulisí zákeřných zločinů, které spočívaly v organizování pastí pro předem vytipované oběti, vyprovokované k útěku z Československa. Státní bezpečnost vymyslela akci „Kámen“, aby mohla vyslýchat vyhlédnuté osoby na falešných německých celnicích v domnělých úřadovnách americké vojenské kontrarozvědky.