Velký knižní čtvrtek, jaro 2018: Václava Jandečková - Falešné hranice

/ Tomáš Weiss

Autorka na deseti osobitých příkladech vypráví příběh účastníků i zákulisí zákeřných zločinů, které spočívaly v organizování pastí pro předem vytipované oběti, vyprovokované k útěku z Československa. Státní bezpečnost vymyslela akci „Kámen“, aby mohla vyslýchat vyhlédnuté osoby na falešných německých celnicích v domnělých úřadovnách americké vojenské kontrarozvědky.

Další články

TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek, jaro 2018: Lukáš Kuta - Pecková: Dítě štěstěny

O tom, co to obnáší, „být částečkou geniální hudby“, o sólovém zpěvu jako toreadorství, o pozici klasické hudby v době vycizelovaných hudebních nahrávek, o velkém životním štěstí i o držkopádech je niterný a vzácně kompaktní knižní rozhovor Dagmar Peckové s houslistou, skladatelem a hudebním publicistou Lukášem Kutou.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - jaro 2018: Martin Vopěnka - Biblické příběhy pro nevěřící děti

Češi se nechali poslední dobou vybláznit politiky, kteří mají svoje plány a potřebují k tomu "lid". Tahle ateistická země se najednou začala dovolávat křesťanských hodnot, které mají být naším štítem "lepších lidí". Fajn, tak tedy, když už, mluvme o příbězích Izáka a Abraháma, o Jobovi, mluvme o kázání na hoře, mluvme o Šavlovi - Pavlovi... Jak už to v dnešních Čechách bývá - znalosti nula, ale názory na svět silné a nekompromisní. Tohle nebude jen kniha pro děti, schválně...
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek, jaro 2018: Aleš Palán - Raději zešílet v divočině

Smyslem knihy Raději zešílet v divočině není katalogizace podivínů ani alternativní průvodce po největším českém pohoří. Je jím ponor do tajuplných zákoutí krajiny a lidské duše. Do dlouhodobé samoty a odloučenosti, do paralelního světa, který přesto tomu našemu klade velmi znepokojující otázky. Za fotografického doprovodu Jana Šibíka.