Kraftwerk, Beatles elektroniky

/ Tomáš Weiss

Kosmas má v hudební nabídce jejich hitové album 12345678 3D - The Catalogue, které potěší jak pamětníky, tak nové zájemce. I Kraftwerk už budou příští rok slavit padesátiny. Když dva studenti konzervatoře založili v roce 1969 svoji Elektrárnu, byla elektronická muzika ani ne tak v plenkách, jako spíš v prenatálním stádiu. Dnes jsou z nich oprávněně klasici.

V kontinentální Evropě v 60. letech de facto neexistovala originální hudební scéna, evropské kapely jen napodobovaly své britské a americké vzory.

Zvláště na hudebním bodu mrazu byla situace ve válkou paralyzovaném Německu, které bylo rozděleno na západní Spolkovou republiku a východní Německou demokratickou republiku, která byla členem Varšavské smlouvy. Nad hlavami Němců se i dvacet let po válce vznášel černý mrak nacistické minulosti a bylo potřeba se s tímto dědictvím vypořádat.

Za této situace začalo v Německu vznikat několik hudebních formací, které se nesnažily kopírovat své angloamerické kolegy, ale vtiskly své tvorbě osobitý ráz. Jednalo se v prvé řadě o skupiny Can a Tangerine Dream. Obě skupiny byly dokladem typické vlastnosti Němců, a to preciznosti. Can sice sázeli na americké hnutí Hippies a experimentální pojetí své tvorby, své skladby však pilovali ke strukturní a rytmické dokonalosti. Tangerine Dream zase využívali moderních technik v hudbě, hlavně syntezátorů. Obě kapely spolu s dalšími (Amon Düül, Cluster…) se však zanedlouho poněkud vyčerpaly: hippie vlna pominula a těžká kosmicky znějící tvorba Tangerine Dream nebyla zcela stravitelná širšímu publiku. Britská hudební kritika později tomuto hudebnímu směru přiřkla poněkud hloupé označení "krautrock".

V druhé polovině 60. let se na konzervatoři v Düsseldorfu, v industriálním a módním srdci západního Německa, potkali dva mladí muži Ralf Hütter a Florian Schneider Esleben. Oba inteligentní mladíky spojovalo zalíbení v avantgardní hudbě, a proto se z nich stali přátelé.

Nejprve se pojmenovali Organisation a vydali jednu desku, na přelomu let 1969(1970 ale vznikají čtyřčlenní Kraftwerk a v roce 1971 vydávají první eponymní album.

A dál už je to historie legendy, která vyšlapala cestu.

 

Další články

TV Kosmas

Prvotřídní autorka severské krimi Camilla Läckbergová zve na Čarodějnici

Jak spolu mohou souviset události 21. století a století 17.? A do toho někdo zavraždil čtyřleté dítě. Stejně jako před lety, děvčátko z toho samého statku. Ve chvíli, kdy se do městečka vrací vražedkyně, co si odseděla trest za vraždu prvního dítěte. Jak s tím souvisí hony na čarodějnice z dávné minulosti?
 | Albatros média, Tomáš Weiss
TV Kosmas

To nejsou bubáci, ale naši blízcí

Když na společné pouti životem ztratíte milovanou osobu, zpomalí se čas. Zrovna ve chvíli, kdy si ze všeho nejvíc přejete, aby rychle pádil kupředu a odplavil všechny jitřivé vzpomínky. A jste-li přízrak, jenž po předčasné smrti nedokáže opustit náš svět, hodiny se leckdy zastaví úplně, nebo se dokonce rozběhnou pozpátku. Podmanivá filmová meditace o lásce i éterickém geniu loci domu jako bytosti pohybující se napříč staletími.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Hastrman - setkání s Milošem Urbanem a tvůrci stejnojmenného filmu

Film podle knihy Miloše Urbana je v kinech a návštěvníci besedy a autogramiády, které se kromě autora Hastrmana účastnil i prvo-režisér Ondřej Havelka i herci hlavních rolí Karel Dobrý a Simona Zmrzlá, si mohou opatřit i nově vydanou knihu s filmovou obálkou.